latinica  ћирилица
21/05/2020 |  10:24 | Аутор: СРНА

Смајловић: Епископ Јоаникије звучи више европски од Ђукановића

Изјава предсједника Црне Горе Мила Ђукановића о формирању цркве националних Црногораца представља заокрет од европске историје јер је подјела између цркве и државе темељни европски принцип, изјавила је колумниста "Недељника" Љиљана Смајловић.
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs) -
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs)

- Ово дуго није било у европској историји, од /енглеског краља из 16. вијека/ Хенрија Осмог, није било државног владара који прави цркву - рекла је Смајловићева за РТС.

Она је навела да је Ђукановић раније звучао као модерни европски лидер, који је у дослуху са оним што је европски тренд, али да сада, када ово говори, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије звучи више европски од њега.

- То да шеф државе саопштава – направио сам државу, нацију, језик, сад ћу направити цркву, то је можда стварно велико бацање изазова пред грађане који се очигледно и даље сматрају верницима Српске православне цркве - оцијенила је Смајловићева.

Говорећи о реаговању у њемачком Бундестагу, гдје су неки посланици тражили да се испита шта се дешава у Црној Гори, Смајловићева је навела да је то није изненадило јер је то реаговање људи из странке "Алтернатива за Њемачку".

Напомињући да је реаговање Вашингтона, који позива на уздржаност, потпуно анемично, Смајловићева је рекла да не сматра да је амерички предсједник Доналд Трамп стао на српску страну.