latinica  ћирилица
21/05/2020 |  11:41 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Шулић: Увођење ванредног стања оправдано и демократско

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић сматра да је увођење ванредног стања у Републици Српској било оправдано и демократско.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

- Ванредно стање у Српској уведено је демократским путем одлуком скупштинске већине - истакао је Шулић током скупштинске расправе о приједлогу одлуке о укидању ванредног стања у Српској.

Он је рекао да је ванредно стање искориштено да се у ванредним околностима дјелује брзо у циљу заштите здравље грађана и привреде Републике Српске.

- Нико у БиХ, осим Републике Српске, није се одлучио на мјеру да људима којима је забрањен или ограничен рад помогне у исплати плата, односно у марту и мају да се исплате доприноси, а у априлу да се исплате плате и доприноси - истакао је Шулић.

Шулић је рекао да га радује најава премијера Републике Српске Радована Вишковића да ће до краја маја бити исплаћене плате и доприноси за све раднике у угоститељству и свим другим браншама којима је био забрањен рад ради спречавања ширења вируса корона.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да нису тачне критике опозиције да је преношење дијела надлежности Народне скупштине на предсједника Републике Српске диктатура и одузимање надлежности парламента Српске.

- Народна скупштина је само пренијела надлежност предсједнику да доноси неопходне одлуке које омогућавају ефикаснију борбу против ширења пандемије вируса корона у Републици Српској" - напоменуо је Мазалица.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић предложио је да се формира комисија од два опозициона и три посланика у власти која би требало да изврши контролу онога шта се радило за вријеме ванредног стања у Републици Српској.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић рекао је да ће ова странка подржати одлуку о укидању ванредног стања у Републици Српској.