latinica  ћирилица
21/05/2020 |  12:24 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Грубо гажење истине о геноциду над српским народом

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је данас Срни да се у Приједлогу резолуције о поштовању жртава усташког режима, који је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, грубо гази истина о геноциду над српским народом и да је несхватљиво да је било који политичар из Републике Српске тако нешто могао да подржи.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Анђелковић је оцијенио да, када је ријеч о пласирању лажи о Другом свјетском рату и када је у питању релативизација геноцида над српским народом, ниједан српски политички субјекат, било на власти или у опозицији, не би смио да калкулише са становишта партијских интереса.

- То је тема где мора да постоји јединство и национална слога, јер недопустиво је добијати било какве поене на гробовима предака и стотинама хиљада наших сународника - рекао је Анђелковић.

Он је указао да се у резолуцији грубо гази истина и усташки геноцид над српским народом, који је био етнички и вјерски мотивисан, те подводи под причу о жртвама антифашиста.

- Напросто, усташе су уништавале Србе независно од идеолошког контекста, радило се о класичном покушају геноцида - истакао је Анђелковић.

Он је поручио да се зато резолуција, занемарујући ту истину, на драстичан начин некоректно односи према прошлости и српском народу, те да је несхватљиво да је било који политичар из Републике Српске тако нешто могао да подржи или предложи.

- Једна ствар је тежња ка помирењу, једна ствар је покушај да се ствари примире, али не смемо прихватити да жртвујемо историјску истину о злочинима који су над нама извршени - закључио је Анђелковић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Приједлог резолуције о поштовању жртава усташког режима у којем се нигдје не истиче геноцид над Србима, него еуфемистички помињу "значајан број жртава из БиХ“.

У резолуцији се наглашава и "антифашистичка традиција грађана БиХ - Бошњака, Хрвата, Срба и осталих", при чему су "Срби и остали" стављени на посљедње мјесто.

За овај приједлог - који је поднио посланички клуб Наша странка - Независни блок Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић-Лепић и Дамир Арнаут - гласали су посланици ПДП-а и СДС-а, а амандмани СНСД-а нису усвојени.