latinica  ћирилица
21/05/2020 |  12:55 | Аутор: СРНА

Услови повољни за пољопривредне радове

Агрометеоролошки услови углавном погодују обављању пољопривредних радова на отвореном, мада ће, због повремених пљускова и кише, бити створени и повољни услови за појаву биљних болести, наводи се у седмичном агробилтену Републичког хидрометеоролошког завода.
Пољопривредни радови - Фото: РТРС
Пољопривредни радовиФото: РТРС

Стање озимих усјева је нешто лошије него што би требало да буде у овом периоду вегетације, што је посљедица недостатка падавина првих прољећних мјесеци.

У претходној седмици преовладавали су углавном повољни топлотни услови за развој, како озимих жита, тако и за ницање и раст јарих усјева.

Повремене падавине током седмице донекле су ублажиле посљедице суше из прољећног периода, али за оптималне услове влажности и подмиривање потреба усјева за водом потребне су нове падавине.

Сушни услови највише штете су нанијели озимим житима која се налазе у интензивним фазама пораста.

У подручјима гдје је забиљежен мањи прилив падавина отежано ничу посијани прољећни усјеви.

Топло и сунчано вријеме повољно је утицало на активност инсеката штеточина. На усјевима озиме пшенице регистровано је присуство имага житне пијавице, а у усјевима кромпира уочено је присуство имага и јајних легала кромпирове златице.

У воћарским културама регистровано је присуство јаја јабуковог, шљивиног и бресквиног смотавца.

У току је почетак излегања ларви прве генерације ове штеточине, а у засадима крушке примијећена су имага положених јаја и излежених ларви обичне крушкине буве.

У току је почетак излегања ларви прве љетне генерације, док у усјевима озиме пшенице и јечма може доћи до фузариозе класа.

Што се тиче биљних болести у засадима јабука који се налазе у фази цвјетања доспјеле падавине током седмице довеле су до чађаве пјегавости и бактериозне пламењаче јабучастог воћа.

У засадима коштуничавог воћа са првим падавинама постоји ризик од инфекције биљног ткива проузроковачем шупљикавости и пјегавости листа коштуничавог воћа.

Код ратарских култура у условима повољне влажности може доћи до фузариозе класа.