latinica  ћирилица
21/05/2020 |  13:05 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Уредбе доношене у складу са Уставом (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Народној скупштини Републике Српске да се све што се тиче доношења уредби за вријеме ванредног стања у Републици Српској дешавало у складу са Уставом Републике Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Током скупштинске расправе о укидању ванредног стања у Српској, Цвијановићева је рекла да је њена једина обавеза као предсједнице Републике Српске да не изађе изван Устава и да се не понаша противзаконито.

Реплицирајући посланику ПДП-а Игору Црнатку, Цвијановићева је рекла да нема обавезу по Уставу и закону да, иако је то обећала, у доношење одлука у вези са ванредним стањем укључује опозицију, јер би опозиција била штетна за тај процес и одуговлачила да се донесу уредбе и одлуке које су биле потребне за грађане и привреду Републике Српске.

- Када причате о банана државама, морам рећи да само у оваквим државама можете увече нелегално и мимо закона и процедура да изаберете Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ. И да на мјеста гдје треба да сједе аполитичне личности поставите личности које су блиске вашим политичким партијама или њихови функционери - истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је то урађено у БиХ, која је банана држава, како би одгодили локалне изборе, јер опозицији није у интересу да се они одрже, а посебно је тиме послата порука грађанима да овдје нема договора шта год ПДП и СДС радили у заједничким институцијама и да су увијек сарадници оних који желе да покажу да је БиХ банана држава.

Она је рекла да је нетачна тврдња Црнатка да су пензионери у Републици Српској за вријеме вируса корона били закључани, али да опозиција то покушава да спакује у причу како је неко намјерно, а без икакве потребе закључао пензионере.

- Има и веће људско право, а то је да стварно заштитите нечији живот. Да смо ми пустили да пензионери ходају свугдје, онда би опозиција рекла да је власт у Републици Српској неодговорна, а да су сви други предузимали мјере. Опозиција ради шминкање и то није никаква политика - навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је опозиција кроз свој рад највише допринијела томе да се живи у БиХ банана држави.

- У Републици Српској ствари су се одвијали у складу са процедурама и процјенама оних којима је народ дао мандат да доносе одлуке - рекла је Цвијановићева.

Коментаришући стављање ван снаге Уредбе о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредног стања у Републици Српској, Цвијановићева је рекла да је то урађено на основу процјене да се прописане мјере за сузбијање ширења епидемије у највећој мјери поштују, те да се смањила могућност како за манипулацију информацијама, тако и за изазивање нереда у условима епидемије, односно ванредног стања.

- Када су институције процијениле да постоји апсолутна могућност да види шта јесте, а шта није истина и да ли се нечега требамо придржавати или не требамо, ова уредба је укинута. Не стоји прича опозиције да је то урађено јер су нас стисли неки странци, па ми промијенили уредбу - закључила је Цвијановићева