latinica  ћирилица
21/05/2020 |  13:18 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Раковић: Срамна и беспризорна резолуција

Историчар из Београда Александар Раковић оцијенио је срамном и беспризорном Резолуцију о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд) -
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Раковић је истакао да је та резолуција дио тренда у којем се жртве лишавају свог националног идентитета, с намјером да се замагли њихово страдање.

- Срамна је резолуција којом се Срби, Јевреји и Роми лишавају права да имају свој национални идентитет или етнички, који су имали и због којег су убијени. Дакле, они су убијени само из тих разлога - рекао је Раковић Срни.

Он је нагласио да и ред којим су побројани народи и њихова антифашистичка традиција у БиХ - "Бошњаци, Хрвати, Срби и остали", није исправан и да је с намјером, тенденциозно урађен.

- Хрвати су били практично сви у склопу администрације и оружаних снага Независне Државе Хрватске. Бошњаци су знатним делом били у усташкој војсци или су, такође, били колаборационисти који су радили на разбијању Југославије и били су савезници нациста у својим исламистичким организацијама - навео је Раковић.

Он је указао да би, када је ријеч о антифашистичкој традицији, српски народ у БиХ морао бити стављен на прво мјесто уколико се поштује истина.

- Дакле резолуцију сматрам срамном, беспризорном, а усвајаче те резолуције или намерно тенденциозним или недовољно мудрим да схвате какве клопке ова резолуција носи - закључио је Раковић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је јуче Резолуцију о поштовању жртава усташког режима у којем се нигдје не истиче геноцид над Србима, него је употребљена еуфемистичка формулација "бројне жртве из БиХ".

У резолуцији се наглашава и "антифашистичка традиција грађана БиХ - Бошњака, Хрвата, Срба и осталих", при чему су "Срби и остали" стављени на посљедње мјесто.

За овај приједлог, који је поднио посланички клуб Наша странка - Независни блок: Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић Лепић и Дамир Арнаут, гласали су посланици ПДП-а и СДС-а, а амандмани СНСД-а нису усвојени.