latinica  ћирилица
21/05/2020 |  13:32 | Аутор: СРНА

Мазалица: Издајник српског народа свако ко пристане на овакав текст

Посланик СНСД-а у Народној скупштни Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је Срни да је издајник свог народа сваки Србин који пристане на било какав текст резолуције у којем се не наводи да су Срби дали највећи допринос антифашистичкој борби и да је над Србима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ извршен геноцид.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је навео да је Приједлог резолуције о поштивању жртава фашистичких режима и покрета, који је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, најобичнија подвала и прање представника оних народа чији су преци дали највећи допринос управо у усташком режиму НДХ.

- Минимизира се чињеница да су Срби дали највећи допринос антифашистичкој борби и да је над Србима извршен геноцид у НДХ и све испод те двије тезе је издаја - рекао је Мазалица.

Он је навео да резолуција не говори о усташком режиму, већ о фашистичком режиму и покретима.

- Режим НДХ није био покрет, то је био државни пројекат истребљења Срба на подручју НДХ. У Другом свјетском рату се на подручју НДХ десио геноцид над Србима, што нигдје није споменуто - навео је Мазалица.

Према његовим ријечима, у резолуцији је уопштено поменуто да се десио злочин.

- Кад је у питању антифашистичка традиција, Срби су стављени након Бошњака и Хрвата. Након Бошњака који нису постојали као народ током Другог свјетског рата - рекао је Мазалица.

Мазалица је подсјетио да је од првих осам дивизија Народно-ослободилачке борбе /НОБ/ пет било са подручја Босанске Крајине, гдје су живјели Срби, те да је Јосип Броз Тито 1942. године признао Адилу Зулфикарпашићу да не може водити антисрпску политику с обзиром на то да више од 95 одсто партизана чине Срби.

- Та резолуција представља грубо минимизирање учешћа Срба у антифашистичком покрету, представља грубо минимизирање онога што се Србима десило у Другом свјестком рату, а то је геноцид. Срби се стављају у исту раван са онима који нису претрпјели велика страдања у пројекту истребљења Срба, Јевреја и Рома - поручио је Мазалица.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је јуче резолуцију о поштивању жртава фашистичких режима и покрета. У приједлогу овог документа се нигдје не истиче геноцид над Србима, него еуфемистички помињу "значајан број жртава из БиХ“.

У приједлогу резолуције се наглашава "антифашистичка традиција грађана БиХ - Бошњака, Хрвата, Срба и осталих", при чему су "Срби и остали" стављени на посљедње мјесто.

За приједлог резолуције - који је поднио посланички клуб Наша странка - Независни блок Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић-Лепић и Дамир Арнаут - гласали су посланици ПДП-а и СДС-а, а амандмани СНСД-а нису усвојени.