latinica  ћирилица
21/05/2020 |  13:48 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: СДС и ПДП наставили спиралу издаје српских интереса

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да су посланици СДС-а и ПДП-а гласањем у овом дому за Резолуцију о поштивању жртава фашистичких режима и покрета наставили са спиралом издаје српских националних интереса.
Сњежана Бурсаћ Новаковић - Фото: РТРС
Сњежана Бурсаћ НоваковићФото: РТРС

- Учинили су оно што до сада у заједничким институцијама БиХ нико никад није учинио – омогућили су политичком Сарајеву да се лажно представи и домаћој и свјетској јавности и да заташка историјске чињенице о масовном учешћу муслимана у усташкој војсци - истакла је Бурсаћева у изјави Срни.

Према њеним ријечима, овом резолуцијом, под маском општих појмова и фраза, ствара се нови, лажан, историјски неутемељен наратив, како о жртвама усташког и нацистичког режима на овим просторима, тако и о карактеру антифашистичког покрета.

- Захваљујући гласовима СДС-а и ПДП-а Бошњаци постадоше "првоборци и антифашисти", иако историјске чињенице непобитно говоре другачије. Захваљујући потреби посланика СДС-а и ПДП-а да задрже континуитет своје погрешне и антисрпске политике, Срби, Јевреји и Роми од жртава геноцида и расних закона НДХ-а, постадоше "значајан број жртава БиХ" – без имена, поријекла, карактера жртве, без помињања геноцида и Холокауста који је над њима извршен - упозорила је Бурсаћева.

Она је нагласила да срамно понашање СДС-а и ПДП-а грађани Републике Српске, а поготово породице жртава усташког геноцида и нацистичког Холокауста, не смију заборавити, поготово ако се зна да све ово раде због неколико обећаних функција у заједничким институцијама БиХ.

- Позивам све прогресивне снаге и антифашисте у Републици Српској да овакво понашање посланика и предсједника ове двије партије снажно осуде и да дигну глас против подлог историјског ревизионизма, којем смо јуче свједочили на сједници Представничког дома Парламента БиХ - поручила је Бурсаћева.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је јуче резолуцију о поштивању жртава фашистичких режима и покрета. У приједлогу овог документа се нигдје не истиче геноцид над Србима, него еуфемистички помињу "значајан број жртава из БиХ“.

У приједлогу резолуције се наглашава "антифашистичка традиција грађана БиХ - Бошњака, Хрвата, Срба и осталих", при чему су "Срби и остали" стављени на посљедње мјесто.

За приједлог резолуције - који је поднио посланички клуб Наша странка - Независни блок Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић-Лепић и Дамир Арнаут - гласали су посланици ПДП-а и СДС-а, а амандмани СНСД-а нису усвојени.