latinica  ћирилица
21/05/2020 |  14:03 | Аутор: СРНА

Ћосић: У парку "Сунце" ниједно дрво неће бити посјечено

Парк "Сунце" представља праву зелену оазу општине Источно Ново Сарајево и у њему ниједно дрво неће бити посјечено, изјавио је начелник ове општине Љубиша Ћосић.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

Парк "Сунце" представља праву зелену оазу општине Источно Ново Сарајево и у њему ниједно дрво неће бити посјечено, изјавио је начелник ове општине Љубиша Ћосић.

- Ко год прошета овим парком може да види да се он редовно одржава, чува, да смо замијенили постојећу и увели ЛЕД расвјету, а биће постављена и спомен-биста Слободану Принципу Сељи и реконструисана јавна чесма - рекао је Ћосић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је истакао да је парк "Сунце" био и остаће драгуљ Источног Новог Сарајева, поред свих других зелених површина у овој локалној заједници, те изразио жаљење што су неки млади људи – припадници опозиционе партије изманипулисани неистинитим тврдњама да се уништава овај парк.

- Када смо усвојили регулациони план, односно његове измјене и допуне - Центар један, секцију Е, знали смо да ће доћи до грађанских иницијатива и захтјева грађана који се односе на ове измјене. Ријеч је о малом дијелу који је у непосредној близини парка - рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, претходни регулациони план је измијењен с циљем уређења саобраћајнице, односно Карађорђеве улице, која ће у коначници бити спојена са Улицом Радомира Путника на једној, а са друге стране са Улицом цара Лазара.

Ћосић је истакао да је локација гдје се сада налази објекат предузећа "Свети Марко" предвиђена за изградњу стамбено-пословног објекта, уз саму Улицу војводе Радомира Путника, без нарушавања зелене површине.

Он је навео да је уважена иницијатива грађана да се на двије пословне локације не граде стамбена, односно пословна зграда, што је било предвиђено претходним регулационим планом.

- Грађани Источног Новог Сарајева схватили су нашу намјеру. Она ниједног тренутка није била да се уништава, ни угрожава парк "Сунце", што се има у виду, када се погледа та локација - рекао је Ћосић.

Ћосић је подсјетио да је руководство ове локалне заједнице прошле године у парку поставило нов дјечији мобилијар, о којем се води и о којем ће се и надаље водити рачуна, те додао да је од 2012. па до данас засађено 837 нових стабала на подручју Источног Новог Сарајева.

Он је подсјетио да су се и претходних година пласирале разне приче, те да је вријеме показало да су нетачне и да је руководство Источног Новог Сарајева водило рачуна о својој локалној заједници и приводило започете пројекте до краја.

- Да би проблематику приближили грађанима, данас смо се одлучили да на 10 мјеста у парку поставимо паное на којима се могу видјети усвојен регулациони план, секција Е, односно комплетан парк и оно што је планирано да се гради на ободу, уз Карађорђеву улицу, као и секцију која је била у ранијем регулационом плану - истакао је Ћосић.

Ћосић је најавио да ће грађани Источног Новог Сарајева у наредних 10 дана имати прилику да доставе своје примједбе на оно што виде на паноима.