latinica  ћирилица
21/05/2020 |  14:19 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Недопустиво да у резолуцији нема осуде усташког режима

Градски одбор СУБНОР-а Бањалука сматра недопустивим да у Резолуцији о поштивању жртава фашистичких режима и покрета, који је добио подршку посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, нема осуде усташког режима због злочина над српским народом који је највише страдао у Јасеновцу, Дракулићу, Шушњарима, Гаравицама, Јадовну, Пребиловцима, Броду на Дрини.
Бањалука: Центар града (фото:banjaluka.rs.ba) -
Бањалука: Центар града (фото:banjaluka.rs.ba)

У бањалучком СУБНОР-у Срни је речено да је недопустиво мијењање историјсих чињеница и прекрајање историје Другог свјетског рата, те да је познато да су усташе чиниле злочине над српским, јеврејским, ромским и другим народима.

- Зашто не осудити и назвати правим именом оне који су жарили и палили, клали недужну дјецу, жене и старце - наглашавају из бањалучког СУБНОР-а.

Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета добио је јуче подршку посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Предлагачи усвојене резолуције су посланици Наше странке и Независног блока Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић Лепић.