latinica  ћирилица
21/05/2020 |  14:24 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Стевандић: Посланици СДС-а и ПДП-а извршили политичко самоубиство

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да су посланици СДС-а и ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ у политичком смислу извршили самоубиство подршком Резолуцији о поштивању жртава фашистичких режима и покрета.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

- Жао ми је што су посланици СДС-а и ПДП-а, који су подржали наше амндмане и гласали за њих, гласали за резолуцију, иако су ти амандмани оборени због бошњачке већине. Они су гласали за резолуцију која је искључивала амандмане које су они подржали. То је у политичком смислу самоубиство и потпуно некоректно. Боље би им било да ништа не коментаришу него да показују колико су се незрело понијели - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Стевандић, који је и шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, додао је да су у амандмане уврстили дио који је везан за резолуцију коју је 2015. године усвојила Народна скупштина Републике Српске, а која се заснива на документима усташке власти у којима пише да је политика НДХ истребљење по систему трећину Срба, Јевреја и Рома побити, трећину покрстити, а трећину протјерати.

- Ми смо преписали то што је наведено у актима НДХ. НДХ није била усмјерена против муслимана и општепозната чињеница је да је већи број муслимана погинуо у војсци НДХ, него у партизанима. С обзиром на то да резолуција не помиње Србе, Јевреје и Роме који су највеће жртве, ми нисмо хтјели да учествујемо у њеном усвајању - појаснио је Стевандић.

Према његовим ријечима, то је био перформанс сарајевске чаршије и израз њиховог односа према Хрватима.

- Са тако крупном темом као што је геноцид се не може политички експериментисати као што се ради у Сарајеву и ми нисмо хтјели учествовати у тој врсти компромитовања резолуције коју је донијела Народна скупштина и која је упућена парламентима широм Европе. Због тога смо били уздржани или против - нагласио је Стевандић.

Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета добила је јуче подршку посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Предлагачи усвојене резолуције су посланици Наше странке и Независног блока Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић Лепић.