latinica  ћирилица
21/05/2020 |  14:35 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Умичевић: Влада уплатила минималне плате за све раднике Беме

Влада Републике Српске уплатила је минималне плате и доприносе за свих 1.100 запослених у бањалучкој фабрици обуће "Бема" за април, током којег фабрика није радила, саопштено је из ове фирме.
Маринко Умичевић - Фото: РТРС
Маринко УмичевићФото: РТРС

- Нисам ни сумњао у обећање /српског члана Предсједништва БиХ Милорада/ Додика и премијера Српске /Радована/ Вишковића, те им овом приликом захваљујем за бригу о овако великој фабрици током несреће која је задесила све нас. Захваљујем и Пореској управи Републике Српске и /министру финансија Српске/ Зори Видовић, који су учествовали у овом процесу - рекао је технички директор Беме Маринко Умичевић.

Он је истакао да за 16 година рада плата у Беми није закаснила ниједан једини дан, те да су сви доприноси и порези плаћани редовно, као и све обавезе према добављачима.

У саопштењу се наводи да је Бема током априла имала губитак од 1,5 милион КМ за 26 дана, колико се није радило.

- Процес производње је заустављен због инцидента који су проузроковали предсједник градског одбора ПДП-а Драшко Станивуковић и његов колега Иван Бегић, а дијелом због недостатка репроматеријала. Надам се да се ситуација заустављања производње неће поновити у будућности, те да ће све тећи како смо навикли, а да ће се плате зарађивати - каже Умичевић.

У саопштењу Беме се наводи да је овај "бајпас" Владе од око 800.000 КМ велика подршка за ту фабрику и да јој је омогућио ликвидност и стабилност за даљи рад.