latinica  ћирилица
21/05/2020 |  14:50 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Брнабић: Најмања смртност захваљујући улагањима у здравство

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас у Новом Саду да је уложених милијраду евра у здравство било од пресудног значаја, да Србија има најмању смртност у Европи и свијету у кризи изазваној епидемијом вируса корона.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Милијарда евра у здравство је пројекат који је покренуо предсједник /Србије Александар/ Вучић, а он нам је пресудно помогао да у овој великој епидемиолошкој кризи Србија има најмању смртност у Европи и свијету - рекла је Брнабићева новинарима у Клиничком центру Војводине, гдје је у току реконструкција Клинике за интерне болести.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је Клинички центар Војводине у вријеме епидемије вируса корона показао "фантастичну" организацију.

- Клинички центар је најзначајнија здравствена установа у АП Војводини, која је у протекла два мјесеца показала фантастичну организацију, посвећеност и одговорност када је ријеч о пошасти која нас је задесила - додао је Мировић.

Он је истакао да је од јуна 2016. године Покрајинска влада уложила 7,7 милијарди динара /око 65,5 милиона евра/, за ревитализацију здравственог система АП Војводине.

- За 30 до 40 дана биће уговорена и изградња "Каменице три" и то ће бити додатно улагање од две милијарде динара /око 17 милиона евра/. То значи, да са готово 10 милијарди динара /око 85 милиона евра/, улагања можемо говорити о знатно бољем здравственом систему од оног који смо затекли 2016. године - рекао је Мировић.

Директор Клиничког центра Војводине Едита Стокић нагласила је да је у овој здравственој установи у току реконструкција седам клиника, као и Клинике за гинекологију и акушерство.

Вриједност радова на реконструкцији Клинике за интерне болести износи 547,5 милиона динара /око 4,7 милиона евра/, а овај посао требало би да буде завршен до краја године.

У посјети Клиници за интерне болести били су и министар здравља Србије Златибор Лончар, предсједник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Канцеларије Владе Србије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и директор Регионалног представништва Европске инвестиционе банке Дубравка Негре.