latinica  ћирилица
21/05/2020 |  15:03 ⇒ 20:09 | Аутор: Агенције

Званично - од сутра у Србију без теста и изолације

Влада Србије одлучила је на данашној сједници да прихвати препоруке Кризног штаба за борбу против вируса корона, тако да од сутра, 22. маја, за улазак у Србију више није потребно имати негативан тест на овај виурс, нити посебну дозволу како за домаће, тако и за стране држављане, јављају београдски медији.
ГП Рача - Фото: РТРС
ГП РачаФото: РТРС

Такође, више не постоји мјера упућивања у самоизолацију при доласку у Србију, пише Блиц.

Кризни штаб је ово препоручио Влади Србије прије два дана, а на основу анализе тренутне епидемиолошке ситуације.

Свим особама које улазе на територију Србије биће уручивана здравствена упозорења у којима се наводи да улазе на територију на којој вирус још увијек циркулише, као и начини превенције инфекције, али обавезан негативан тест више није потребан, као ни изолација.

Премијерка Србије Ана Брнабић, најављујући данас сједницу Владе и коментаришући пропоруку Кризног штаба, рекла је да одлука Владе неће бити политички мотивасана већ да се бити донесена на основу става струке.

- Нисмо доносили политичке одлуке, нити бисмо то радили. То је била одлука на Кризном штабу, струка је била за ту одлуку, јер постоји практичан проблем са тестирањем, односно постоји велики број земаља гдје се људи не тестирају, ако немају симптоме. Промијенили смо одлуку која је значила да много људи не може да уђе и да много тога остаје на арбитрарност владине комисије, која одобрава улазак - рекла је Брнабићева у Новом Саду, гдје је обишла радове на реконструкцији Клиничког центра Војводине.