latinica  ћирилица
21/05/2020 |  15:36 | Аутор: СРНА

Због Дома народа блокирано више стотина милиона КМ

У Федерацији БиХ /ФБиХ/ је блокирано више стотина милиона КМ јер Дом народа у федералном Парламенту није именовао чланове ентитетске Комисије за вриједносне папире, због чега Удружење послодаваца ФБиХ захтијева од надлежних институција да то хитно учине.
Удружење послодаваца ФБиХ - Фото: илустрација
Удружење послодаваца ФБиХФото: илустрација

- Због нефункционисања Комисије за вриједносне папире ФБиХ, у овом тренутку је у ФБиХ блокирано више стотина милиона КМ. У ситуацији када због пандемије вируса корона и катастрофалних посљедица које је оставила на економију, привреда ФБиХ вапи за капиталом, неодговорношћу политичара и недостатком политичке воље у ФБиХ блокирано је више стотина милиона КМ - саопштено је данас из Удружења послодаваца ФБиХ

Из Удружења подсјећају да је Комисија за вриједносне папире ФБиХ најважнија институција на финансијском тржишту ентитета.

У саопштењу је истакнуто да Комисија већ шест мјесеци не обавља своју примарну и законом дефинисану функцију, а то је заштита инвеститора и надзор тржишта и учесника на тржишту, те надзор емисије и промета вриједносних папира, чиме ризикује настанак материјалне штете привреди, банкама, дионичким друштвима, дионичарима и инвеститорима.

- У овом тренутку више од 100 захтјева правних субјеката чекају коначне одлуке које може донијети само Комисија за вриједосне папире ФБиХ. Комисија за вриједносне папире ФБиХ не функционише од новембра прошле године због одласка једног од три члана Управног одбора Комисије у пензију - указали су из Удружења.

Удружење послодаваца ФБиХ сматра да током протеклих шест мјесеци, искључиво из политичких разлога, није дошло до именовања новог сазива Комисије.