latinica  ћирилица
21/05/2020 |  16:09 | Аутор: СРНА

Теслић очекује Чешку донацију од пет милиона КМ

Општина Теслић у наредним данима очекује финализацију договора о донацији Чешке у вриједности од 5.000.000 КМ намијењених за реконструкцију и доградњу постројења за припрему воде за пиће - филтер станице на водозахвату у Студенцима и уградњу најмодерније опреме за прераду и филтрирање воде, саопштено је из Општинске управе.
Општина Теслић - Фото: РТРС
Општина ТеслићФото: РТРС

Ријеч је о једном од најзначајнијих пројеката у посљедњих неколико деценија на подручју Теслића.

Из Општинске управе наводе да би од укупног износа Чешка развојна агенција донирала 2.600.000 евра бесповратних средстава, а разлику би требала обезбиједити општина Теслић уз суфинансирање путем Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ или из других извора.

- За суфинансирање овог пројекта, Општинска управа је 2017. године на позив Министарства финансија Републике Српске покренула процедуру обезбјеђивања кредитних средстава од ЕИБ. Према добијеним информацијама из Министарства финансија, Влада Српске је са ЕИБ усагласила кредитни аранжман којим би се овај пројекат могао суфинансирати уз најповољније услове, а тај уговор је јуче ратификован у Представничком дому парламента БиХ - наводи се у саопштењу.

Из Општинске управе наводе да је, према предложеном и усаглашеном Меморандуму са Чешком развојном агенцијом, обавеза општине да обезбиједи потребне дозволе, локације и средстава за грађевински дио пројекта, док би Чешка развојна агенција спровела дио тендера за набавку најмодерније опреме, инсталација и лабораторијске опреме.

- Да би овај пројекат био реализован потребно је да Скупштина општине Теслић прихвати Меморандум о разумијевању између општине и Чешке развојне агенције, којом би се овластио начелник општине да потпише споразум са Чешком развојном агенцијом - наводи се у саопштењу.

Из теслићке општине истичу да би се успјешном реализацијом овог пројекта, као и завршетком фише пројекта уз планирану реализацију замјене главног азбестно-цементног вода обезбиједило ефикасно и стабилно водоснабдијевање општине Теслић.