latinica  ћирилица
21/05/2020 |  16:28 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Институт препоручио ношење маски и на јавним површинама

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је процјена Института за јавно здравство Српске била да се препоручи ношење маски и на отвореном простору.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Ова препорука дошла је, будући да имамо 70 одсто лица која не знају да носе вирус корона и да потенцијално представљају заразу - рекао је Шеранић данас у Народној скупштини Републике Српске током скупштинске расправе о приједлогу одлуке о укидању ванредног стања у Републици Српској.

Шеранић је навео да се у Републици Српској пролазило кроз четири фазе епидемије вируса корона, а то су фаза без случајева, фаза спорадичног случаја, фаза жаришта или кластера и фаза ширења вируса у заједници.

- Пратећи податке увидјели смо у једном тренутку да имамо такав случај људи који су заражени, а не могу да наведу свој контакт, односно да не знају гдје су се заразили - рекао је Шеранић.

Он је рекао да је, с друге стране, постојао податак Свјетске здравствене организације на основу пријава земаља које су имале вирус корона да је у великом проценту, негдје и до 70 одсто ријеч о асимптоматским носиоцима вируса, односно људима који не знају да ли су заражени, с обзиром на то да немају симптоме.

- То са аспекта епидемиологије увијек представља највећи здравствени ризик. С друге стране, Свјетска здравствена организација пише у својим препорукама да оно што они препоручују примијените у складу са традицијама и културом вашег поднебља. Наши обичаји да када се сретнемо прислањамо образ, обавезно рукујемо и грлимо и такав начин понашања нарушава физичку дистанцу - појаснио је Шеранић.

Он је рекао да је некоректно од посланика ПДП-а Драшка Станивуковића да у свом обраћању у Народној скупштини приказује фотографију прве донације Србије у Републику Српску у борби против вируса корона.

- Камере су јавно приказале све оно што је дошло у тој пошиљци и то није била једна палета, како тврди Станивуковић, већ је било много палета - истакао је Шеранић.