latinica  ћирилица
21/05/2020 |  16:53 ⇒ 18:07 | Аутор: Независне

Суђење за убиство Крунића: Ковачевић се дружио са двојицом оптужених

Жељко Ковачевић, чије је тијело пронађено у лакташком насељу Гламочани, на мјесту гдје су 22. априла прошле године убијени бањалучки бизнисмен Славиша Крунић и члан његовог обезбјеђења Жарко Павловић, дружио се интензивно са двојицом оптужених за овај злочин - Бенедијем Ђукановићем (42) и Емилијем Балдом (53).
Суђење за убиство Крунића (фото:Srpskainfo/Screenshot) -
Суђење за убиство Крунића (фото:Srpskainfo/Screenshot)

То је у судници Окружног суда у Бањалуци потврдила Јелена Џинкић, невјенчана супруга Ковачевића, а који је током напада на Крунића убијен, у размјени ватре са Крунићевим обезбјеђењем.

Џинкићева је изјавила да познаје и Ђукановића и Балду, али је, притом, изјавила да не зна Родољуба Гајића (35), који је, према оптужници, Ковачевићу одавао информације о кретању и навикама Крунића да би му овај опростио дуг.

Према ријечима Ковачевићеве удовице, током љета 2018. године, она и Жељко су неколико дана били на љетовању у Неуму заједно са Ђукановићем и Балдом.

- Пријатељство Жељка са Бенедијем трајало је годинама, а у задње вријеме се мој невјенчани супруг дружио и са Балдом - изјавила је Џинкићева.

Она каже да је са Ковачевићем, са којим има двије кћеркице, живјела 13 - 14 година.

- Жељо је био добар човјек, за њега немам ништа да кажем ружно. Ја ћу увијек памтити да је био позитиван, да је помагао свакоме ко му се обратио - наводи она, те додаје да је знала да је њен супруг био у вези и са другом женом.

Неколико сати прије него што је убијен Крунић, присјетила се Џинкићева, Ковачевић је испред стана довезао њихову кћеркицу, а он је негдје отишао. Крунић и Павловић убијени су око 22.30 часова, а тада је рањен и Крунићев возач Горан Илић.

У размјени ватре убијен је и Ковачевић, који је означен као један од нападача на Крунићево возило. Џинкићева је то сазнала тек сутрадан. Око пола три ноћу - пробудила ју је полиција, али ни тада ништа није наслутила. Претресли су јој стан.

- Питали су ме гдје је Жељо. Рекли су ми да га назовем на телефон. Звала сам, звонило је до краја, али се није јављао - присјетила се Џинкићева те додала да је сазнала да јој је невјенчани супруг убијен тек ујутру око девет часова, када ју је позвао познаник.

Суђење за убиство Крунића почело је изнова, јер је направљена вишемјесечна пауза, с тим што је договорено да се раније саслушани свједоци поново неће саслушавати.

Саслушана је данас у својству свједока и Драгана Косић, генерални директор Крунићеве компаније "Сецтор Сецуритy", која је подсјетила да је Крунић био велики хуманиста. У моментима кад је убијен, његове фирме запошљавале су 1.700 радника.

Косићева се присјетила да јој је, након што је Крунић убијен, Крунићева супруга дала његов телефон. Телефон је Крунићева супруга узела из његове руке када је мртав довезен пред кућу у Гламочанима.

Косићева је испричала да је телефон, који је био и оштећен и крвав, сутрадан предала полицији, те затражила да јој се пресниме контакти из тог апарата, како би их имала за будућу сарадњу са клијентима. Те контакте, наводи она, никад није добила.

Трећа свједокиња, која се данас требала појавити у судници, није могла ући јер јој је на улазу, како је образложено, измјерена повишена температура.

Данашње рочиште пратиле су јаке мјере безбједности, па смо испред Окружног суда у Бањалуци примијетили и полицајце наоружане дугим цијевима.

У судници су строго поштоване превентивне мјере због епидемиолошке ситуације – сви су морали носити маске и рукавице и држати социјалну дистанцу.

На наредном рочишту, заказаном за 11. јуни у 10 часова, у својству свједока требало би да се појаве чланови породице убијеног Крунића, те супруга убијеног Павловића.

Подсјетимо, како су "Независне новине" раније објавиле, у оптужници је наведено да су убиство извршили Ђукановић и Ковачевић, који су из аутоматских пушака испалили најмање 36 хитаца на џип у којем се налазио Крунић.

Балдо је, како се наводи, био осматрач и дојавио је када је Крунићево возило кренуло у засједу. Гајића, Крунићевог радника и члана личног обезбјеђења његове супруге и дјеце, терете за помагање у извршењу убиства