latinica  ћирилица
21/05/2020 |  17:07 ⇒ 21:22 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Не постоји препрека да Централна банка исплати новац ММФ-а

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је данас да Централна банка БиХ има све што је потребно да исплати новац који је уплатио Међународни монетарни фонд /ММФ/, те да није јасно какву допунску одлуку Банка чека.

- Има свој меморандум који је потписала са министарствима финансија, има Писмо намјере и има инструкције које су тражене од министарстава финансија. Не знам зашто Централна банка чека додатну одлуку, никад до сад таква одлука није постојала. Ово је непотребна прича и нисам сигуран шта ко очекује да добије кроз ова условљавања - нагласио је Тегелтија.

Тегелтија је након сједнице Савјета минситара у Сарајеву новинарима рекао да би се буџет БиХ за ову годину пред Савјетом министара требао наћи наредне седмице, те да ће након усвајања бити упућен Предсједништву БиХ, а они ће га упутити Парламентарној скупштини.

Он је рекао да на данашњој сједници нису завршена кадровска рјешења која су везана за завршетак процеса именовања директора.

- Није било спремности представника Бошњака да гласају за те одлуке. Тако да није именован директор Агенције за истраге и заштиту БиХ, ни директори Регулаторне агенције за комуникације, Службеног гласника, Агенције за школовање полицијских кадрова... Извршили смо само именовање вршилаца дужности директора одређених институција на мандатни период од три мјесеца до завршетка конкурсне процедуре, јер су тим људима истекли мандати - појаснио је Тегелтија.

Он је додао да Бошњаци желе да се поново врате на базичну расподјелу свих кључних функција у БиХ.

- Ту постоји 36 позиција и шест њих је унутар полицијских структура, укупно 42. Наш став је да се, док се не постигне нови споразум, примијењује расподјела која је усвојена негдје крајем 2015. године. Било је обећање да ће се тако радити, али на почетку сједнице није било потребне подршке да се то усвоји - навео је Тегелтија.

На питање о стању у владајућој коалицији, Тегелтија је рекао да проблеми постоје, али да треба тражити начине за превазилажење проблема.

- То је судбина оних који раде овај посао, морамо схватити да је то тако и тражити начине да превазилазимо ове проблеме. Мени се чини да у Парламентарној скупштини СДА са једнима бира функционере, а са другима би требала да доноси нека друга тешка питања. Не видим разлоге зашто је то тако. У Савјету министара немамо тај ниво одлука, али имамо несагласност да усвојимо оно што усагласимо у једном тренутку. Направили смо помак кад смо успјели да комплетирамо Савјет министара и данас неколико функција и то су неки први кораци - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је најавио да ће идуће седмице бити усаглашан став за улазак држављана из сусједних земаља у БиХ, те да ће то бити први корак ка отварању граница.

Он је додао да ће, према пракси из региона, здравствени радници моћи да уђу у БиХ уз јасне мјере које су предложили кризни штабови.

- Требају да буду тестирани да су негативни на вирус корона и морају се пријавити здравственим радницима у оним општинама у које одлазе. Такође, дефинисано је да људи који имају двојно држављанство могу улазити с личним картима. Када је почела пандемија, било је дефинисано да могу само с пасошима, међутим многи од њих немају пасош, па ће и то бити поједностављено - објаснио је Тегелтија.