latinica  ћирилица
21/05/2020 |  17:18 | Аутор: СРНА

Додик: Биће промијењен Пословник о раду Народне скупштине

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће већ на првој редовној сједници бити промијењен Пословник о раду Народне скупштине Републике Српске да би се спријечило деградирање ове институције од појединих посланика.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да грађани Републике Српске имају велико повјерење у Народну скупштину, која је била мјесто конципирања најтежих одлука у најтеже вријеме, попут рата када је имала достојанство, власт и опозицију, али није била деградирана као данас од неколико посланика који покушавају да је прилагоде својим потребама, износе неистине, а нису спремни на приговор за своје дјеловање.

- Ово су озбиљна времена, политика је увијек била дјелатност за озбиљне људе, не за шарлатане, за оне који праве личне промоције, носе телефоне и сликају се - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Упитан да ли је Народна скупштина мјесто у којем неко може да изводи перформансе, Додик је одговорио да треба питати оне који то већ годину и по раде, а да је његова изјава о наводном прислушкивању била можда неуспјешан покушај у том смислу.

- Нисам имао намјеру да доведем у позицију Народну скупштину него њих троје, четворо, који управо држе у заробљеништву скупштину и јавност, скрнаве институцију, злоупотребљавају причу о неком кривом наводу, некој процедури и тако даље, што је неприхватљиво. Покушао сам да направим тај перформанс са прислушкивањем, али онај ко то ради сигурно се не хвали јавно - нагласио је Додик.

Он је поновио да је то био његов покушај да укаже онима који то стално раде како то изгледа, те додао да су његову изјаву неки озбиљно схватили и да подижу тужбе, али да нема никав проблем с тим у вези.

Додик је нагласио да Република Српска нема капацитете да некога прислушкује и да постоје много јачи партнери који то не би ни дозволили.

Упитан да појасни процедуру на основу које је имао право да говори у Народној скупштини, Додик је рекао да за сваку сједницу добије позив и да има право да говори када год затражи, као што то имају и предсједник Републике, премијер или предсједник Народне скупштине.