latinica  ћирилица
21/05/2020 |  17:27 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Окончан здравствени надзор путника на границама

Одлуком Федералног штаба цивилне заштите укинута је мјера здравственог надзора на граничним прелазима БиХ на територији Федерације БиХ /ФБиХ/ и издавање рјешења о кућној изолацији у трајању од 14 дана.
Гранични прелаз Изачић (фото:БиХ АМК) -
Гранични прелаз Изачић (фото:БиХ АМК)

- Након 66 дана, окончана је процедура санитарног надзора од 24 часа на укупно 15 друмских граничних прелаза и два међународна аеродрома /Сарајево и Тузла/ у ФБиХ, коју је обављало око 100 федералних инспектора из свих 10 федералних инспектората - саопштио је данас директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић.

Он је подсјетио да су, ради омогућавања боље и ефикасније непосредне контроле путника који улазе у БиХ, односно издвајања путника с повишеном тјелесном температуром с циљем њихове хитне здравствено-епидемиолошке обраде, обезбијеђене и постављене термалне камере на шест најфреквентнијих граничних прелаза.

Према његовим ријечима, за вријеме примјене мјере здравственог надзора на границама, од 16. марта до данас, федерални инспектори су издали 45.560 рјешења о самоизолацији лицима која су ушла у БиХ.

Ајдиновић је захвалио Граничној полицији БиХ која је уступила своје просторије на девет граничних прелаза и хотелима који су остали отворени како би пружили неопходне услуге смјештаја и исхране за федералне инспекторе на терену, као и другим партнерима.

- Данас је Федерални штаб цивилне заштите донио још једну наредбу у вези са грађанима којима нису истекле мјере из рјешења федералних санитарних инспектора о кућној изолацији. Рјешења о ограничавању кретања ставићемо ван снаге, а податке ћемо прослиједити полицији ради обуставе контроле извршења поменутих рјешења - рекао је Ајдиновић.