latinica  ћирилица
21/05/2020 |  18:15 | Аутор: СРНА

Радончић: ЦИК нема легитимитет

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић рекао је данас да би било добро да локални избори буду одржани, али да Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ састављена од пет страначких личности нема легитимитет.
Фахрудин Радончић - Фото: СРНА
Фахрудин РадончићФото: СРНА

- С једне стране, имате легалистички концепт да избори буду одржани и треба да буду одржани. С друге стране, ЦИК је састављен од пет страначких личности. Имате два из СДС-а, два из СДА и ДФ-а и та комисија губи свој легитимитет - навео је Радончић.

Он је нагласио да лично сматра да би било добро да се избори одрже, али да ће то зависити од људи који имају право вета, односно да ли ће СНСД или, евентуално, ХДЗ бити против тога.

- Ако буду против тога, избора неће бити - навео је Радончић.

Он је изјавио новинарима у Сарајеву, након сједнице Савјета министара у Сарајеву, да не вјерује да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прислушкивао опозицију и појаснио да се прислушкивање може вршити само према налогу Тужилаштва БиХ или надлежног суда.

- Желим да вјерујем да се господин Додик шалио, јер у овој земљи нико нема право да прислушкује опозицију и дубоко вјерујем да се то није догодило. У овој земљи се може неко прислушкивати само на основу налога Тужилаштва БиХ или другог надлежног суда, политичари не смију да буду прислушкивани, било да су из власти или опозиције, и надам се да су та времена у БиХ иза нас - појаснио је Радончић.

Он није желио да коментарише давање виза и држављанстава Пакистанцима, јер је то активан предмет у Тужилаштву БиХ.

- Као министар безбједности морам бити легалиста и нећу ништа јавно рећи о тој теми - поручио је Радончић.