latinica  ћирилица
21/05/2020 |  18:45 | Аутор: Б92

Хрватска објавила образац за туристе: Информације за улазак у земљу

Министарство унутрашњих послова Хрватске објавило је дио с питањима и одговорима за све који желе ући у ову државу. Осим питања и одговора, доступан је и образац преко којег се може поставити питање МУП-у, а везано је за улазак у Хрватску.
Путовање- илустрација (Фото: www.lifeadvancer.com) -
Путовање- илустрација (Фото: www.lifeadvancer.com)

- Од данас, 21. маја 2020. године сви страни држављани који намјеравају да уђу у Републику Хрватску, као и хрватски држављани који немају пребивалиште или боравиште у Републици Хрватској, одговоре на сва питања везана за улазак у земљу могу сазнати на једном мјесту - наводи МУП Хрватске, а преноси Индекс.

МУП је издао и обавјештење о томе шта је потребно туристима који имају резервисан туристички смјештај на територији Хрватске.

Потребно је имати потврду резервације смјештаја у смјештајном објекту, који укључује:

- Потврду резервације смјештаја

- Уговор о закупу у кампу

- Уговор о сталном везу у луци наутичког туризма

- Потврда о резервацији за вез у луци наутичког туризма

- Ваучер путничке агенције и других.

Подаци који се путем обрасца траже од заинтересоване странке, с циљем давања конкретног одговора су: држављанство, има ли регулисан статус странца у РХ (одобрен боравак), планирани датум доласка на гранични прелаз, име граничног прелаза на којем планира улазак и разлог доласка у Хрватску.

Адреса uzg.covid@mup.hr и даље остаје мјесто на које се заинтересовани корисници могу обратити уз нешто другачију процедуру.

- Након што особа пошаље упит на наведену адресу, добиће аутоматски одговор у којем се усмјерава на наведену страницу, на којој може да одабере један од понуђених језика и пронаћи одговор или нам се обратити путем он лајн обрасца - додају из МУП-а.