latinica  ћирилица
21/05/2020 |  19:36 ⇒ 20:00 | Аутор: Агенције

Преминуо писац Беким Сејрановић

Након кратке и тешке болести у 48. години живота изненада је преминуо истакнути књижевник и књижевни преводилац Беким Сејрановић.
Беким Сејрановић (фото: РАЈКО РИСТИЋ / РАС СРБИЈА) -
Беким Сејрановић (фото: РАЈКО РИСТИЋ / РАС СРБИЈА)

- Беким Сејрановић ће остати упамћен као један од најталентованијих аутора који су се појавили у региону у 21. вијеку али и као дивна, племенита особа и велики пријатељ - наводе из издавачке куће Бука.

Беким Серјановић је рођен у Брчком 1972. године. Студирао је и живио у Ријеци, а од 1993. године живи у Ослу, гдје је на Историјско-филозофском факултету магистрирао јужнословенске књижевности.

Од 2000. године радио је као судски тумач и књижевни преводилац, предавао је норвешки за странце, писао и објављивао прозу. Аутор је књиге кратких прича "Фасунг", као и романа "Нигдје ниоткуда", "Љепши крај", "Сандале", "Твој син Хаклбери Фин" и "Дневник једног номада".

За роман "Нигдје ниоткуда" 2009. године добио је награду "Меша Селимовић". Романи и кртаке приче преведни су му на више страних језика: норвешки, енглески, словеначки, македонски, њемачки, чешки, италијански и пољски.