latinica  ћирилица
21/05/2020 |  19:40 ⇒ 20:20 | Аутор: СРНА

Жунић: Парламент у ванредним околностима није могао бити оперативан

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић сматра да у ванредним околностима Народна скупштина Републике Српске није могла радити оперативно и истакао да су мјере које су доношене у Српској помогле да грађани боље прођу кроз ова два мјесеца епидемије вируса корона, а основне економске и пореске мјере одржале привреду и раднике у Републици Српској.
Игор Жунић (Фото: Горан Шурлан/РАС Србија) -
Игор Жунић (Фото: Горан Шурлан/РАС Србија)

- Пренијели смо овлаштења на предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић, вјеровали јој, а иза ње стоји Устав Републике Српске, њена одговорност, а и она сама да ниједну уредбу неће злоупотријебити - истакао је Жунић током посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Током скупштинске расправе о потврђивању аката које је донијела предсједница Републике за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важећих уредби са законском снагом, Жунић је навео да се види да се свих 19 уредби које су по различитим основама постављене тичу само ситуације са вирусом корона.

- Ту има мјера помоћи економији, привредницима, пољопривредницима, роковима за судске пресуде, судске радње, управне спорове, основног, средњег и високог образовања и свих питања која се тичу функционисања грађана, покретања привредне активности, а прије свега оних који су угрожени здравствено, да сви, без обзира на осигурање, имају могућност да се лијече - истакао је Жунић.

Он је нагласио да је у Републици Српској за 15 пута мање радника остало без посла у односу на Федерацију БиХ.

- То је зато што смо донијели мјере на вријеме - истакао је Жунић и додао да за вријеме епидемије вируса корона живот у Српској није стао, већ текао и да су исплаћене пензије, борачки додатак, инвалиднине.

Говорећи о стимулативним пореским мјерама, Жунић је навео да је рок за подношење годишњих пореских пријава пролонгиран за 30 дана да се пореским обвезницима изађе у сусрет.

- Донесена је одгода плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за 2019. годину до 30. јуна 2020. године, с тим да ће обавезе бити плаћане у ратама до краја године - истакао је Жунић.

Према његовим ријечима, порез на добит, накнаде за шуме, таксе, годишњи порез на доходак - то је већ 67 милиона КМ помоћи привредницима Српске.

Када је ријеч о питању плаћања пореза на непокретности за физичка и правна лица, Жунић је навео да су прва и друга рата помјерене, а пореским обвезницима који имају одобрено, а одгођено плаћање пореског дуга неће бити укидано рјешење по службеној дужности за вријеме трајања ванредне ситуације.

- Најнижи износ годишњег пореза за малог предузетника паушал за 2020. годину смањен је за 60 одсто, односно са 600 КМ на 240 КМ - рекао је Жунић.

Он је рекао да ће само за март за плате, односно порезе и доприносе бити издвојено 18,7 милиона КМ, а за април бруто плата 70.000 радника који нису радили најнижа плата и све обавезе које припадају износиће 55 милиона КМ.

- Иде се у доношење још неких мјера подршке привредницима који су били ограничени у раду и они ће своје приједлоге предати да би им се помогло средствима да крену у нови бизнис - каже Жунић.

Он је рекао да је било доста мјера у вези са Агенцијом за банкарство Републике Српске и сарадњом са банкарским сектором, истичући да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске била максимално коректна - са одгодом плаћања и стимулативном каматном стопом.

Жунић је нагласио да је много урађео и у образовању и у пољопривреди.

Он је подсјетио да је у аграрни буџет прије епидемије вируса корона издвојено 75 милиона КМ, те да су исплаћени сви подстицаји за пољопривреду за 2019. годину, обезбијеђено 30 одсто поврата средстава на инвестиције, регрес за дизел гориво, а то право је остварило више од 11.500 пољопривредника.

- Обезбијеђено је 300 КМ по хектару за сјетву пшенице, 200 КМ по хектару за сјетву соје, сунцокрета и уљане репице, 600 КМ по хектару за органску производњу, омогућено право на подстицај без обзира на пријаву и плаћање противградне накнаде, те обезбијеђен подстицај за мале пољопривреднике који нису регистровани - навео је Жунић.

Он је додао да је обезбијеђено више од 9.000 сјетвених пакета, те више од 1.000 сјетвених пакета за соју.

Жунић је рекао да је процјена да је као директна подршка мјера Владе Републике Српске засијано 5.000 хектара више поврћа, 50 хектара више соје, као и 3.000 хектара више кукуруза.