latinica  ћирилица
21/05/2020 |  19:47 | Аутор: СРНА

Грубеша: Министарство за људска права игнорише одлуке надлежних

У Савјету министара данас није било воље за спровођење одлука Управне инспекције Министарства правде и Одбора државне службе за жалбе према којима Моника Мијић треба да врши функцију вршиоца дужности /в.д./ заступника Савјета министара пред Европским судом за људска права до окончања конкурсне процедуре, изјавио је министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша.
Јосип Грубеша - Фото: Глас Српске
Јосип ГрубешаФото: Глас Српске

Грубеша је рекао да је Савјет министара данас требао да именује в.д. Канцеларије заступника Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права, те да он на данашњој сједници није подржао именовање Белме Скалоњић и Сандре Малешић, будући да је у двије пресуде Суда БиХ, а најновијом из новембра прошле године, утврђено да не испуњавају услове за радно мјесто заступник.

- Имајући у виду став Суда БиХ, није логична подршка њиховом именовању. Проблем који сада постоји, односно то да Канцеларија заступника нема руководиоца, могао се једноставно превазићи - само је Министарство за људска права требало поступити по рјешењу Одбора државне службе за жалбе. Тим рјешењем је утврђено да Министарство за људска права није могло одјавити в.д. са Пореске управе и наложено је враћање на раније стање. И Управна инспекција Министарства правде БиХ је утврдила неовлаштено поступање Министарства за људска права и избјеглице - појаснио је Грубеша.

Он истиче да, будући да Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара одбија поступити по рјешењима Одбора и Управне инспекције, тако ни већина колега у Савјету министара није хтјела подржати његову намјеру да се заузму за то да то министарство испоштује одлуке надлежних органа и да буде ријешен проблем који је Министарство проузроковало неовлаштеним поступањем до завршетка конкурсне процедуре.

Грубеша је рекао да је због тога БиХ без заступника Савјета министара пред Европским судом за људска права.

Вршиоцу дужности заступника Савјета министара Моники Мијић недавно је онемогућено да долази у Канцеларију заступника и ради свој посао иако БиХ пред Европским судом за људска права тренутно чека готово 1.800 предмета из БиХ.