latinica  ћирилица
21/05/2020 |  20:02 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Нема прислушкивања опозиције

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да је његова јучерашња изјава на засједању Народне скупштине о прислушкивању опозиције, која је изазвала бројна реаговања, била само одређена врста перформанса и одговор на њихово стално дерогирање парламента.

Да нема прислушкивања посланика нити било кога потврдио је и министар унутрашњих послова Драган Лукач. Без обзира на то, поједине опозиционе политичке партије покренуле су кривичне пријаве против Додика.

Изјава српског члана Предсједништва Милорада Додика на јучерашњем засједању Народне скупштине изазвала је бројна реаговања. Ипак, Додик данас све то демантује. Каже да је изјављујући да власт прислушкује опозицију само правио перформанс, као одговор појединим опозиционим посланицима на стално дерогирање парламента.

- Апсолутно Српска нити има техничке могућности да било кога прислушкује, а онај ко то ради не саопштава јавно. То је била нека врста перформанса - појаснио је Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ.

У Српској се не прислушкују посланици нити било ко ко се не бави криминалом и није потенцијални терориста, тврди министар унутрашњих послова Драган Лукач. Изјаву српског члана Предсједништва назвао је политичком игром коју је водио са опозицијом.

- Она се користи у складу са законом и за борбу против организованог криминала и тероризма. Нема потребе да неко дође под балкон са комбијем и техником да би снимао, јер се не може снимати кроз зидове - рекао је Лукач.

За опозицију јучерашња изјава Додика довољан је разлог да се због тога обрате правосуђу. То је учинио предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић који је поднио кривичну пријаву Тужилаштву БиХ због неовлашћеног прислушкивања.

- Уз доказе сам навео да је потврђено и лако доказиво да Додик учествује у прислушкивању чланова опозиционих странака у Српској. Додик је признао да је извршио и да у континуитету врши неовлаштено прислушкивање чланова опозиционих странака - поручио је Бореновић.

У ПДП-у тврде да су и у децембру прошле године сумњали у прислушкивање када се пред предсједништвом ове странке и зградом у Бањалуци посланика Перице Бундала појавио бијели комби.

- Бијели комби је 25. и 27. децембра био пред зградом Предсједништва ПДП-а. Имам снимке, чак и видео снимке, а о овом први пут јавно говорим - навео је Бундало.

Министар Лукач подсјетио је да су многи против српског члана Предсједништва због изјаве о прислушкивању најавили кривичне пријаве,али да се у једном предмету не може водити више судских поступака.

- Ви сте, Бундало, били министар унутрашњих послова и сигурно је да сте били информисани како се користи техника у МУП-у. За причу морате имати доказ, а спреман сам и стојим на располагању да ријешимо све дилеме. Зашто нисте позвали полицију ако сматрате да вас неко угрожава и позивам посланике да пријаве полицији ако сумњају на било шта - рекао је Лукач.