latinica  ћирилица
21/05/2020 |  20:03 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Срамна Резолуција без осуде усташког геноцида над српским народом

Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом БиХ, изазвала је бурна реаговања и осуде. За српске званичнике, али и историчаре, овај документ је сраман. Недопустиво је, наглашавају, да нема јасне осуде злочина геноцида усташког режима над српским народом.

500 хиљада Срба, 44 хиљаде Јевреја, 33 хиљаде Рома и 127 хиљада убијених антифашиста у Јасеновцу подаци, који су познати широм свијета нису нашли мјесто у Резолуцији усвојеној у Представничком дому БиХ. Умјесто тога, постали су дио безимене милионске статистике жртава фашистичког режима. БиХ, како се наводи у резолуцији, поносна је на борбу својих антифашиста, али прво грађана, па затим Бошњака, Хрвата и тек на крају највећих страдалника Срба и осталих.

- Ово је прије свега политичка припрема да би нешто на сличан начин прошло око Сребренице да провуку у Парламенту. С друге стране Бошњаци као народ нису ни постојали у Другом свјестком рату. Они су тада били хрватско цвијеће. Истицати да су страдали Бошњаци и настали од антифашиста је потпуна историјска неистина - истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, пита се ко је био највећи непријатељ НДХ.

- Јер ако говоримо о НДХ да видимо против кога је она била усмјерена. НДХ није била усмјерена против муслимана и општепозната чињеница је да је већи број муслимана погинуо у војсци НДХ,односно Муслимана, него у партизанима - нагласио је Стевандић.

Иако су посланици СДС-а и ПДП-а подржали амандман Српског клуба, којим се тражило да у резолуцију буде уврштен дио из Резолуције Народне скупштине из 2015. о злочинима НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, ипак су гласали за спорну резолуцију.

- Жао ми је што колеге из СДС-а и ПДП-а, који су подржали наше амндмане и гласали за њих, а оборен због Бошњачке већине су пристали да гласају за резолуцију која је искључила амандмане које су и они подржали. То је у политичком смислу самоубиство и потпуно некоректно - додао је Стевандић.

Српски члан Предсједништва БиХ наглашава да је то чиста ревизија историје.

- Сада на овакав начин кроз овакву релативизацију и овакво давање значаја БиХ које јој не припада историјски гледано је то чиста ревизија историје. Историјска наука не може да потврду ове одредбе резолуције. Политички гледано СДС И ПДП су заиграли опасну игру у том погледу и мораће то да објасне српском народу и јавности - додао је Додик.

Мирко Шаровић, предсједник СДС, тврди да је иза ове резолуције стала и Српска православна црква и да је лично добио подршку митрополита. Као и у ПДП-у сматрају да СНСД није смио да прихвати ову резолуцију због коалиције са ХДЗ-ом.

- Невјероватно је да та врста незамјерања или снисходљивости иде према ХДЗ-у до те мјере да нису смјели подржати резолуцију којом се поштују жртве усташких фашистичких режима - истиче Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Шаровић сматра да су они који нису гласали за резолуцију штитили своје коалиционе партнере.

- Они су избјегли значајан тренутак да заједно са нама буду дио те већине и вјероватно су штитили неке своје коалиционе партнере, мислим да су требали да буду заједно са нама - наглашава Шаровић.

Историчарима је несхватљиво да је било који политичар из Српске могао подржи овакву резолуцију називајући је срамном. Кажу да се грубо гази истина о усташком геноциду над српским народом, која се подводи под причу о антифашистичким жртвама.

- То је неки уобичајени тренд неко време да се жртве лишавају свог националног идентитета с намјером да би се замаглило њихово страдање, тако да је срамна та резолуција - истакао је Александар Раковић, историчар из Београда.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, сматра да је пласирана још једна лаж о Другом свјетском рату.

- Када је ријеч о пласирању лажи о Другом свјетском рату и када је у питању релативизација геноцида над српским народом, ниједан српски политички субјекат, било на власти или у опозицији, не би смио да калкулише са становишта партијских интереса - рекао је Анђелковић.

Историчари сматрају да је ово тема гдје мора да постоји јединство и национална слога, јер је недопустиво добијати било какве поене на гробовима предака и стотинама хиљада наших сународника.