latinica  ћирилица
21/05/2020 |  20:23 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Шолаја: ПДП и СДС подржали Резолуцију зарад останка на функцијама

Посланик СНСД-а Душица Шолаја изјавила је да су СДС и ПДП подршком Резолуцији фашистичких режима и покрета у Представничком дому БиХ поништили декларацију Народне скупштине Републике Српске из 2015. године о осуди геноцида у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

Она је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске рекла да се у Декларацији из 2015. године наводи да је у НДХ почињен геноцид у којем је убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома, једино зато што су припадали овим народима.

- СДС и ПДП су све ово поништили подршком Резолуцији у Представничком дому, вјероватно да би задржали мјесто људима којима су истекли мандати и да би оставили простора да и они даље остану на функцијама - истакла је Шолаја.

Она је рекла да колико је ово озбиљна ствар показује и изјава предсједника Борачке организације Републике Српске Миломира Савчића, човјека чије заслуге у отаџбинском рату дубоко поштује.

- Савчић није припадник СНСД-а, али је оцијенио да усвајање ове резолуције у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ представља тренутно чињење уступака из одређеног разлога неке политичке партије другима, рачунајући да ће им се то вратити кроз неке друге облике сарадње или међусобне интересе - навела је Шолаја.

Она је додала да је, према Савчићевим ријечима, та резолуција потпуно штура и да је у таквом облику и садржају никада лично не би прихватио, јер је увјерен да ће иза ње услиједити покушај да се наметне нека друга резолуција о осуди неких других снага или припадника војних формација, поготово из Другог свјетског рата.