latinica  ћирилица
21/05/2020 |  21:02 | Аутор: СРНА

Епископ Јоаникије: Кроз маркете прође 10.000 људи, а литије не дозвољавају

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је да је Српска православна црква у Црној Гори за дијалог са властима, али да не може допустити било какву дискриминацију у држави, посебно према православној вјери.
Владика Јоаникије - Фото: СРНА
Владика ЈоаникијеФото: СРНА

- Немам право никоме да опростим пребијање народа, посебно нећу опростити пребијање дјеце и омладине у Никшићу, Пљевљима, Андријевици - рекао је владика.

Владика Јоаникије је, говорећи за Радио Светигору о недавном хапшењу њега и осморице свештеника у Никшићу, оцијенио такав гест кршењем закона.

- Видјели сте како се власт понашала у посљедњих неколико мјесеци према Цркви. Онако, као да је она крива за корона вирус, чак и када га није било у Црној Гори - нагласио је владика.

Епископ је додао да су инциденте у Никшићу послије хапшења свештенства убрзали убачени провокатори, што је рецепт власти.

- Нисмо кршили, нити ћемо кршити правила, али нећемо допустити себи да се у маркетима окупља и кроз њих прође дневно до 10.000 људи, а ми да не можемо одржавати литије - рекао је владика.

Према његовим ријечима, ако други морају да имају људске и вјерске слободе, имаће их и православни вјерници и избориће се за слободу литија.

Владика је истакао да се сви проблеми морају рјешавати дијалогом, уз међусобно разумијевање, али да је за дијалог потребна добра воља, а да он није довољно сигуран да ли те добре воље има.

- У нашим захтјевима нема ничег специјалног. Само тражимо да будемо равноправни са осталим вјерама у Црној Гори и не можемо допустити било какву дискриминацију у нашој држави према било коме, а посебно према нашој вјери. Скрећемо пажњу нашој власти све вријеме, да је ово важно питање за будућност државе, али, власт, показало се, води рачуна само о једном, како да остане да влада, да што више зграби и да нам отме оно што није отето - рекао је епсикоп Јоаникије.