latinica  ћирилица
21/05/2020 |  21:03 ⇒ 21:10 | Аутор: Агенције

Ретклиф званично шеф свих обавјештајних служби

Сенат САД потврдио је именовање Џона Ретклифа за шефа свих америчких обавјештајних служби.
Агенција за националну безбједност САД (Фото: AP Photo/ Patrick Semansky) -
Агенција за националну безбједност САД (Фото: AP Photo/ Patrick Semansky)

За именовање Ретклифа, члана Представничког дома Конгреса САД који се сматра веома лојалним америчком предсједнику Доналду Траму, гласало је 49 посланика, док су 44 била против.

Гласање је било строго страначки подијељено, те су сви гласови подршке дошли из Републиканске странке, док су сви гласови против били став чланова Демократске странке.

Ретклиф преузима дужност у тренутку када се САД суоче са разним безбједносним пријетњама, пандемијом вируса корона, конкуренцијом са Кином, као и очекивањима у Америци да ће Русија покушати да се умијеша у америчке изборе ове године.

Мјесто директора Националне обавјештајне службе смишљено је послије напада Ал Каиде на Њујорк и Вашингтон 2001. године, како би се побољшала координација између свих 17 обавештајних служби САД.

Ретклиф на том мјесту мијења амбасадора Ричарда Гренела, који је за кратко вријеме које је провео као директор Националне обавјештајне службе почео озбиљну реорганизацију, која није баш наишла на велико одобравање у редовима демократа.