latinica  ћирилица
21/05/2020 |  22:07 | Аутор: Блиц

Сви српски тенисери играју на спектаклу на Олимпу

Београд ће од 15. јуна бити престоница свјетског тениса, а на ТЦ Олимп на Звездару стиже тениска елита предвођена свим српским играчима, али и Борном Ћорићем и Марином Чилићем.

За тениски догађај године у Србији, заслужан је Јанко Типсаревић, који се након што је оставио рекет крајем прошле године, посветио својој Академији и тренерском позиву (тренира Филипа Крајиновића) и за сада му одлично иде.

Већ два мјесеца бивши број осам и учесник завршног Мастерса, са својим тимом ради на догађају чији је званичан назив Еастерн еуропеан цхампионсхип.

- Припреме су у пуном јеку - рекао је Типсаревић.

- Како се догађај приближава и расте организација, тако и наша логистика мора да буде све боља, а нормативи се помјерају навише. Ми се често међусобно шалимо, па кажемо да АТП турнири из серије 250 или 500 имају годину дана пред собом да све организују, а ми два и по мјесеца - каже Типсаревић.

Учешће су до сада потврдили сви најбољи српски тенисери, али и Литванац Ричард Беранкис, Грузијац Николас Басилашвили, Дамир Џумхур и многи други, али Јанко је открио и коме су отишле двије од последњих четири вајлд карти.

- Учешће су сигурно потврдили најбољи хрватски тенисери Борна Чорић, као и освајач гренд слем трофеја Марин Чилић. Границе ће нормално радити тако да не постоје препреке око њиховиг уласка у земљу. О два имена која су добила преостале двије вајлд карте не бих још да говорим, јер ти играчи долазе са подручја у којима је вирус корона оставио трага - каже он.

Типсаревић је објаснио и формат по којем ће се турнир играти.

- У првој недјељи ће учествовати 32 играча који ће бити подијељени у осам група са по четири тенисера. Играће свако са сваким, а двојица првопласираних стећи ће право да учествују у наредној недјељи. У тој седмици, играће 24 играча пошто ће се најбољима из претходне недјеље придружити и неки добитници вајлд карте. Сви они биће подијељени у шест група са четири тенисера, опет ће играти свако са сваким, а по двојица најбољих стичу право наставка такмичења. Након тога слиједи двије седмице паузе за АТП играче, а њихово мјесто на терену ће заузети играчице које ће се борити по истом систему. Након њиховог двонедјељног надметања, улазимо у мастерс недјељу у којој ће бити 16 тенисера и 16 тенисерки. Биће подијељени у четири групе по четири, а првопласирани иду у завршну седмицу у којој ћемо добити побједнике.

На помен тенисерки Типсаревић је истакао нека од имена која учествују на турниру попут Иване Јоровић, Олге Даниловић, Јане Фет, Данке Ковинић, Тамаре Зиданшек, али и додао:

- Имамо листу чекања за играчице, али код њих још трагамо за оном која ће да носи костур. Већина тенисерки које су потврдиле учешће су из првих 100, али видјећемо која ће то бити са најбољим ранкингом која ће потврдити учешће. Код њих имамо још времена јер почињу двије недјеље касније од момака.

Због безбједности свих учесника као и људи који организују догађај, Типсаревић није сигуран да ли ће публике на Олимпу бити.

- Не могу да кажем ни да ће је бити ни да је неће бити. Мало ми је контрадикторно да не буде публике, а да играчи играју истим лоптама. Да се разумијемо, ни то да ли ће користити свако своје лопте још нисмо званично одлучили. Питање додавања пешкира играчима такође морамо да ријешимо. Оно што је сигурно судије у столици ће бити носиоци бронзаног беџа, а у зависности од безбједности видјећемо колико линијских судија и додавача лоптица ћемо позвати.

- Још једном да поновим, на првом мјесту нам је безбједност играча, а након тога слободно могу да кажем да ће Београд, у вријеме када се нигде не игра бијели спорт у свијету, бити престоница тениса. Сви играчи су на вријеме обавијештени о терминима, сви су почели на вријеме да се спремају, тако да је ово идеална прилика за све да после скоро три мјесеца заиграју спорт који воле - поручио је Типсаревић.