latinica  ћирилица
21/05/2020 |  22:47 ⇒ 22:47 | Аутор: СРНА

Иванцов: Укинути функцију високог представника

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов наглашава да се Русија досљедно залаже за повлачење механизма спољног протектората у БиХ и укидање функције високог представника, као и предају свих надлежности у руке локалних власти.
Петар Иванцов - Фото: СРНА
Петар ИванцовФото: СРНА

Иванцов наглашава да је апсурдно да се БиХ и даље налази "под посматрањем" високог представника, који се поставља изнад демократски изабраних институција.

- Критике на његов рачун не упућујемо само ми, већ и многе политичке снаге у БиХ које показују снажно незадовољство због понашања високог представника и залажу се за укидање његове функције - рекао је Иванцов за "Руску газету".

Он је нагласио да постојање високог представника нема практични смисао, будући да у земљи одавно влада мир и стабилност, БиХ се одавно већ показала као одговоран и поштован члан међународне заједнице, била је и изабрана чланица Савјета безбједности УН, предсједавала је Комитету министара Савјета Европе.

Иванцов наглашава да ће се ситуација у БиХ промијенити набоље онда када буду створени услови да се сви народи осећају у својој земљи као код куће, умјесто што су подвргнути константном пресингу само због тога што имају своје мишљење о било ком важном питању.

Он је увјерен да је будућност БиХ у равни остваривања Дејтонског мировног споразума у оном облику у којем је потписан 1995. године.

- Тамо су предвиђени потребни механизми ради обезбеђивања баланса снага свих народа у БиХ и њена два ентитета, зато је просто неопходно њихово поштовање. Некоме се такав систем може учинити гломазним и неефикасним, али је потпуно функционалан, а за овдашње прилике је крајње незамењив - истиче Иванцов.

Он упозорава да је чепркање по Уставу БиХ отварање "Пандорине кутије" чије посљедице могу бити неконтролисане и опасне и да зато нема потребе за "Дејтоном два".

- Вјероватно треба разјаснити како постепено "затворити" анексе мировног споразума којих има 12, а који регулишу различите аспекте обезбјеђивања мира у земљи. На примјер, сматрамо да је високом представнику у БиХ, чији је мандат прописан у анексу 10, одзвонило. Било би веома симболично, лијепо и корисно да се тај анекс затвори таман уочи 25 година од потписивања мировног споразума у децембру. Тиме се потврђује статус БиХ као суверене и независне земље, гдје одговорност за ситуацију у земљи пада искључиво на њене народе - наглашава Иванцов.

Он сматра да такав став сва три народа мора бити полазна тачка за повлачење механизма спољног протектората, иначе ће у противном то већ добити карактер колонијалне управе.

Говорећи о односима БиХ и Руске Федерације и могућностима проширења билатералне сарадње, Иванцов наводи да је Русија један од кључних инвеститора у БиХ и спада у водеће спољнотрговинске партнере, али постоје одређена размимоилажења у ставовима, прије свега политичког карактера.

- Желио бих да видим у већој мјери конструктивно разумијевање улоге Русије од низа политичара у Федерацији БиХ - поручује Иванцов.

Он је истакао да посебан осврт заслужују везе Русије са Републиком Српском, гдје је одавно обезбијеђен највиши ниво повјерења, пријатељски и братски карактер односа.

- На то смо бескрајно поносни. Остварујемо цијели низ хуманитарних пројеката у економској и културно-хуманитарној сфери, радимо на новим занимљивим иницијативама, што уздиже нашу сарадњу на квалитативно нови ниво. Традиционално интензивни карактер носе политички контакти између локалног српског и руског државног врха што ћемо и надаље подстицати и проширивати. Успут, њих не омета ни тренутна ситуација око корона вируса, тако да се најтјешњи контакти и даље одржавају - нагласио је Иванцов.

Он је изразио задовољство због повећаног интересовања за изучавање руског језика, не само у Републици Српској, већ и у Федерацији БиХ.

- Примјећујемо осјетан пораст интересовања за руски језик, књижевност и културу у цијелој земљи. Ту је и Универзитет у Источном Сарајеву, гдје предавања држи руски професор који је дошао посредовањем "Руске хуманитарне мисије". Ту су и Универзитет у Бањалуци, Сарајеву и Мостару, ту је и приватни Паневропски универзитет "Апеирон" у Бањалуци, као и Фонд "Руски свет". Раширена је мрежа приватних курсева руског језика у цијелој земљи. Учење руског језика у Републици Српској шири се чак и на ниво предшколских установа! - нагласио је Иванцов.

Он је истакао да се усавршавају везе локалних факултета с партнерима у Русији, сваке године расте број држављана БиХ који настављају школовање у руским високообразовним установама.

- На том плану одрадили смо добар посао који већ даје најбоље резултате, зближава наше народе, јача узајамно повјерење и разумијевање. Веома сам оптимистичан по питању будућности наших културно-хуманитарних и образовних веза - каже Иванцов.

Он је поручио је да је Русија отворена за сарадњу са свима који је желе на обострану корист.

- Наша агенда је апсолутно чиста, упркос повременим покушајима да се руско посредништво представи као "утицај" у негативном контексту, очигледно је да не радимо на тај начин. Видим да тенденција државе Русије за јачањем односа, заснованих на међусобном поштовању, наилази на одзив у БиХ, тако да настављамо рад на њеном даљем интензивирању у том правцу - наводи Иванцов.