latinica  ћирилица
22/05/2020 |  09:33 ⇒ 09:35 | Аутор: СРНА

Грађани петицијом траже рјешавање проблема мигрантске кризе

Предсједник српског Удружења "Повратници" из Унско-санског кантона Немања Давидовић изјавио је да се петиција поводом рјешавања проблема мигрантске кризе спроводи у свим општинама на подручју кантона, те да грађани позитивно реагују на ову акцију прикупљања потписа.
Немања Давидовић -
Немања Давидовић

Удружење "Повратници" покренуло је потписивање петиције поводом рјешавања проблема мигрантске кризе којом се, између осталог, тражи да буде забрањен улазак миграната на ово подручје и да се ангажују Оружане снаге БиХ на обезбјеђивању мигрантског кампа у селу Липа, на граници између Бихаћа и Босанског Петровца.

- Народ само жели да се што прије ријеши горући проблем на подручју кантона, а то су мигранти. Петиција се потписује у свим општинама Унско-санског кантона - у Бужиму, Цазину, Великој Кладуши, Кључу, Санском Мосту, Бихаћу, Босанској Крупи и у Босанском Петровцу гдје је до сада велики број грађана учествовао у акцији - рекао је Давидовић.

Он је додао да ће акција прикупљања потписа трајати до 27. маја, након чега ће овлаштене особе из овог удружења упутити захтјеве из петиције надлежним органима.

Према његовим ријечима, на подручју Босанског Петровца ситуација у вези са мигрантима се погоршава.

- Информације које посједујем кажу да је повећан број улазака миграната на подручје Босанског Петровца. Раније је тај број износио стотињак, а сада их у Босански Петровац уђе око 180. Свакодневно се локално становништво сусреће са групама миграната и свакако им није пријатно - навео је Давидовић.

Он је још раније изјавио, да је један од захтјева и измјештање миграната који се тренутно налазе ван мигрантских кампова у Унско-санском кантону изван кантона, те провјера и утврђивање одговорности за издавање лажних виза држављанима Пакистана.

Он каже да се тренутно на подручју Унско-санског кантона налази око 8.000 миграната, те да у овај кантон свакодневно пристижу нови.