latinica  ћирилица
22/05/2020 |  09:37 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Лажне визе БиХ за хиљаде Ирачана

Тужилаштво БиХ формирало је предмет и ужурбано ради на истрази која се односи на случај издавања туристичких виза које су појединци из Амбасаде БиХ у Аману, мимо процедура, омогућили држављанима Ирака који су долазили у БиХ као наводни туристи, пише Дневни аваз.
Међунаредни аеродром Сарајево - Фото: илустрација
Међунаредни аеродром СарајевоФото: илустрација

Лист подсјећа, да је гранична полиција БиХ крајем прошле године са сарајевског аеродрома вратила 50 држављана Ирака који су имали туристичке визе, а које су, касније је утврђено, плаћене путем посредника у Амбасади БиХ у Јордану по 1.000 евра.

Истрагом је до сада утврђено да ово није био изолован, а ни први такав случај.

- Иако се раније мислило да их је 200, сада је утврђено да је на хиљаде таквих предмета гдје су Ирачани, под кринком да су туристи, користили БиХ да би се домогли Европе - пише сарајевски лист, и додаје, да је ријеч о особама које су имале уговорену руту доласка и одсједања у једном сарајевском хотелу, као и особе које су их чекале на аеродрому.

У ову истрагу прошле године укључио се и МИП у Савјету министара који је одмах по објављивању информације у вези са случајем депортације ирачких држављана са сарајевског аеродрома затражио званичну информацију од Амбасаде БиХ у Аману, као и од Граничне полиције, а издат је био и налог за упућивање тима за контролу у Амбасаду у Аману.

- Сви ти подаци сада су упућени у Тужилаштво, а у цијелој причи постоје озбиљне индиције да су лажне визе издавали и запослени у Амбасади. Појединци су тврдили да су то сасвим легалне туристичке визе, али је питање ко је из Сарајева слао документе да је ријеч о туристима када се зна да су Ирачани грађани високог миграционог ризика - пише лист.

Осим долазака Ирачана, провјерава се да ли је било оваквих случајева и у другим амбасадама и држављанима Марока, Алжира, Пакистана, Авганистана.