latinica  ћирилица
22/05/2020 |  10:48 ⇒ 11:18 | Аутор: РТРС

Бранко Томовић је најуспјешнији српски глумац у свијету

Били смо спремни да снимимо наш пројекат "Вампир" у јуну у Србији, али смо наравно морали да одложимо. Сада смо спремни да са снимањима сигурно почнемо у септембру, рекао је Бранко Томовић.
Бранко Томовић у филму "Ред" (Фото: Twitter) -
Бранко Томовић у филму "Ред" (Фото: Twitter)

ада каже да никада није јурио "холивудски сан", нити је претјерано опчињен блокбастерима о суперхеројима који нам бар неколико пута годишње стижу на велико платно из Лос Анђелеса, српског најуспјешнијег глумца у иностранству тај исти Холивуд, изгледа, успјешно јури дуже од двије деценије.

Бранко Томовић (39), рођен је у Њемачкој, студирао је глуму на престижном институту Ли Стразберг у Њујорку, а на великом платну дебитује 2001. године главном улогом у филму "Даљински управљач". Од тада смо га гледали у хитовима Борнов ултиматум, Слободан свијет, Вукодлак, као и серијама - 24, Повратни ударац, Пси Берлина, Спајдс и у још више од 60 наслова, како америчке, тако и европске продукције.

Снимао је са звијездама као што су Бенисио дел Торо, Ентони Хопкинс, Џералдина Чаплин, Мет Дејмон, Деби Хари, Кифер Сатерленд, а послије деценија запажене филсмке каријере Томовић ових дана остварује један од својих снова. На хорор филму  "Вампир", чија је радња смјештена у руралну Србију и проткана је српском митологијом, Бранко ће сарађивати са домаћим глумцима и на тај начин први пут у професионалном смислу бити у додиру са отаџбином.

Томовић нглашава да с нестрпљењем чека да се смири ситуација у вези с епидемојим и да је екипа спремна за снимање пројеката "Вампир" у Србији. Он се тренутно налази у Лондону и ради у предпродукцији филма.

- Сада смо спремни да са снимањима дефинитивно започнемо у септембру – открива Томовић када почиње рад на овом хорору.

Он је подсјетио и на своје најдраже улоге.

- То је дефинитивно била улога Белчека, помоћника Џека Бауера уз Кифера Сатерленда у серији "24: Живи још један дан". У почетку је то требало да буде само једна епизода, али онда су улогу повећали и ја сам остао читаву сезону. Видјели су много глумца за ову улогу током кастинга, свих националности. Међутим, након што су изабрали мене, Белчек је постао Србин. Био је лош момак, али са добре стране, специјалиста за оружје и експлозије. Кифер је био диван, а та серија била је фантастично искуство за мене. Опет, говорећи о роли коју прижељкујем или која ми је неостварена жеља, истичем да сам увијек фокусиран на тренутни пројекат на којем радим. Волим да се изненадим и да радим нешто што никада раније нисам радио - прича Томовић.

Каже и да воли и прати српску кинематографију, те да би желио да ради са одлићним домаћим редитељима, као и да још чека на понуду овдашњих режисера.

- Српска историја нуди толико сјајних прича. Филм "Вампир" је инспирисан стварним случајевима вампира који су се догодили у Србији почетком 1.700-их. То је било доба у ком су зачете приче о вампирима. Иако је "Вампир" постављен у модерно доба, заснован је на тим митовима, сујеверјима и народним елементима. Моји родитељи су из малог села у централној Србији и написао сам читав филм са локацијама које постоје у том селу – то гробље, стара кућа мог дједе. Филм је инспирисан причом из тог региона. Мој омиљени жанр је хорор јер нема ограничења за вашу машту, тако да је то била савршена комбинација. Инспирацију црпим углавном из умјетности, сјајних слика и ноћних мора. Желим да помијешам хорор жанр са европском артхоусе жанр. Желим да учиним нешто веома застрашујуће, а опет лијепо и визуелно естетско - објашњава Товомовић.

У овом филму роле имају и домаћи глумци.

- Шармантну и немилосрдну Весну у том мјесту играће дивна Горица Регодић. Јоаким Тасић глуми оца Радосава, младог свештеника који покушава сачувати Арнаута од злих намјера сељана. И веома смо поносни што у нашем филму имамо и Еву Рас, легенду југословенске кинематографије. У својој богатој узбудљивој каријери сарађивала је са неким од најпрестижнијих редитеља као што су Душан Макавејев, Александар Петровић, Живко Николић, Емир Кустурица и Ференц Кардос. Ева Рас глуми мистериозну Бабу Драгу, која кроз ноћне визуре води Арнаута у мрак. Јако ћете се уплашити од ње након што погледате филм - обећао је Томовић.

Филм ће бити сниман читав септембар на локацијама у централној Србији, а премијера је планирана за идућу годину. Томовић би желио да то буде у Београду са комплетном српском екипом, а и уз остале глумце.

Иначе, Томовић "Вампира" потписује и као редитељ, али и као главни глумац, што изискује велике обавезе.