latinica  ћирилица
22/05/2020 |  10:54 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Предшколске установе биће бесплатне за дјецу са потешкоћама и без родитељског старања (ВИДЕО)

Влада Републике Српске утврдила је данас приједлоге измјене три закона из области васпитања и образовања, рекла је министарка просвјете и културе Репулике Српске Наталија Тривић.
Конференција за новинаре - Фото: РТРС
Конференција за новинареФото: РТРС

Тривићева је истакла да је ријеч о приједлозима измјена и допуна закона о предшколском, основном и средњошколском васпитању и образовању који ће бити упућени у скупштинску процедуру по хитном поступку.

Она је истакла да је Влада предложила ново законско рјешење по којем ће похађање предшколских установа за дјецу са потешкоћама у развоју и за дјецу без родитељског старања бити бесплатно.

Тривићева је истакла да ће новац за бесплатно похађање предшколских установа за дјецу са потешкоћама у развоју и без родитељског старања бити обезбијеђен из републичког буџета, те да је то дио популационих мјера.

- У неразвијеним и изразито неразвијеним локалним заједницама гдје не постоје предшколске установе биће омогућено школама за дјецу са сметњама у развоју и установама социјалне заштите да обављају дјелатност предшколског васпитања и образовања у оквиру посебног одјељења или организационе јединице. Желимо да и у тим локалним заједницама омогућимо да дјеца могу да похађају предшколско васпитање и образовање - навела је она.

Према њеним ријечима, у закон је уграђен и програм пред полазак у школу који је реализован претходних година у сарадњи са предшколским установама.

- Понудили смо могућност да се тамо гдје нема предшколских установа овај програм може одвијати у основним школама да бисмо обухватили што више дјеце. Такође, омогућили смо и организовање центара за инклузивно васпитање и образовање - рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, измјене у области основног васпитања и обрзовања односе се на иновирање наставног плана и програма и иновативни приступ извођењу и организацији наставе као што је предвиђено Акционим планом за реформу образовања.

- Због тога је било потребно увођење нових законских одредби. Оне се првенствено односе на организовање факултативне наставе како би дјеца у складу са својим интересовањима и склоностима могла да изаберу одређене предмете које желе да похађају у оквиру факултативне наставе - истакла је Тривићева.

Према њеним ријечима, прописано је и на који начин ће бити обављан инспекцијски надзор рада запослених у школама, те планирано доношење правилника о стандардима уџбеника за основне и средње школе да би знали како треба да изгледа садржај уџбеника и шта дјеца треба да науче.

Тривићева је рекла да се предложене измјене Закона о средњошколском васпитању и образовању односе на разраду даљих активности у вези са средњим стручним школама и дефинисање да умјетничка школа може бити музичка, балетска и ликовна.

- Прописали смо да практична настава код послодавца обухвата до 25 одсто укупне практичне наставе, а уведен је и термин пројектна настава која се разликује од практичне наставе. Појам умјетничка школа често је био генерализован и није се тачно знало шта подразумијева, а сада смо дефинисали која су то занимања. У складу са тим увели смо нову струку култура и умјетност - рекла је Тривићева.

Она је додала да је у циљу наставка дигитализације дата могућност да се упис ученика може обавити и електронским путем.

Подсјећамо, Тривићева је рекла да је Републички штаб за ванредне ситуације донио је Одлуку којом се ученицима завршних разреда омогућава прослава матурске вечери у периоду од 1. јуна, у складу са прописаном мјером ограничења окупљања више од 50 лица.