latinica  ћирилица
22/05/2020 |  11:13 | Аутор: СРНА

Укинут притвор оптуженом ратнику "Исламске државе"

Суд БиХ укинуо је притвор и одредио мјере забране Армену Џелки, оптуженом за ратовање у Сирији.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Џелки је рјешењем Суда забрањено напуштање мјеста боравка, путовања изван БиХ уз одузимање важећих и издавање нових путних исправа, као и прелазак границе уз личну карту.

Оптуженом је наложена обавеза јављања надлежном органу једном сваког првог понедјељка у мјесецу од 8.00 до 11.00 часова.

Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба, а контрола оправданости вршиће се свака два мјесеца.

Џелко је упозорен да му може бити одређен притвор ако прекрши обавезе из изречених мјера забране, саопштено је из Суда БиХ.

Тужилаштво БиХ подигло је 12. марта оптужницу против Армена Џелке /30/, који се у Сирији борио као припадник "Исламске државе".

Оптужница га терети да је почетком 2013. године преко територије Турске отишао на подручје Сирије са намјером да се прикључи тој терористичкој организацији.

Доласком у Сирију прикључио се оружаним формацијама и учествовао у нападима и терористичким активностима које су се састојале од оружаних акција, напада на становништво, убијања, противправних затварања, узимања талаца и других незаконитих радњи.

Џелко је као припадник "Исламске државе" више пута рањаван, а након пораза и слома ове терористичке организације, крајем прошле године предао се снагама антитерористичке коалиције.

У децембру 2019. Џелко је авионом депортован у БиХ заједно са Јасмином Кесеровићем, Емиром Алишићем, Сенадом Касуповићем, Хамзом Лабидијем, Мухаремом Дуњићем и Миларемом Бербићем због сумње да су у Сирији ратовали на страни организација које су УН прогласиле терористичким.

Суђење Џелки почело је почетком маја, а Тужилаштво БиХ ће кривицу оптуженог доказивати саслушањем 18 свједока и стручних вјештака, те прилагањем већег броја материјалних доказа.