latinica  ћирилица
22/05/2020 |  11:32 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Финале квиза знања за особе са Дауновим синдромом 23. маја на РТРС-у

Финале виртуелног квиза знања кроз пријатељство са особама са Дауновим синдромом биће одржано 23. маја са почетком у 15.30 часова на РТРС-у.
Квиз знања - Фото: РТРС
Квиз знањаФото: РТРС

У питању је заједнички пројекат РТРС-а и Даун синдром центра Бањалука, који су подржали предсједница Републике Српске, Влада и српски члан Предсједништва БиХ.

Ријеч је о једном од великих антистигма пројеката, у којем ће се особе са Дауновим синдромом, први пут до сада, окушати у знању и то из тематике која је намијењена одраслим људима, а не особама са потешкоћама у развоју.

Кроз четири круга квалификација прошла је 21 особа са Дауновим синдромом из Српске, Србије, Канаде, Њемачке, Аустрије, а шест њих се пласирало у финале, а то су: Теа из Осла, Габи из Беча, Ирена из Зајечара, Николина из Приједора, Страхиња из Новог Сада и Владо из Бањалуке.

Жири чине предсједник Златан Клокић, министар у Влади Српске, Ковиљка Шпирић, амбасадорка БиХ, Владимир Николић , генерални конзул Србије, Нина Пупић, дефектолог, Александар Радошевић, директор Бања Врућица и Рајнат Мајсторовић, новинар РТРС-а.

У квизу ће се појавити Андрија Милошевић, глумац и Јован Мемедовић, новинар РТС-а.

Награда за првопласираног у међународном квизу знања је викенд аранжман за двије особе у хотелу Кардиал у Теслићу.

Квиз ће отворити познати водитељ квизова Јован Мемедовић и поставити почетна питања у којем учествују и такмиче се особе са Дауновим синдромом, њих шест који су прошли у финале квиза знања ниво 2.

Даун синдром центар Бањалука поред овог виртуелног квиза знања ниво 2, организовао је и квиз визуелног знања ниво 1. за особе са Дауновим синдромом који је завршен 15. маја, а у финале овог квиза ново 1. пласирало се њих шест то су : Страхиња из Београда, Харис из Новог Пазара, Стефан из Лакташа, Лазар из Бањалуке, Сандра из Лакташа и Бојан из Бањалуке.

У овом финалу квиза визуелног знања ниво 1. побједник је Сандра из Лакташа која је освојила награду пакет аранжман велнес центра Бања Врућица.

Овим пројектом ће се особе са Дауновим синдромом представити тако да су они прво људи, па тек онда особе са Дауновим синдромом.

Да и они желе бити равноправни чланови друштва, да имају право на грешку показује и овај пројекат којим се управо руше те предрасуде и показује како треба да третирамо особе који имају Даунов синдром, који није болест већ стање.