latinica  ћирилица
22/05/2020 |  12:12 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Радановић: Покушај ревизије бошњачке прошлости у Другом свјетском рату

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић изјавио је да Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ представља покушај ревизије бошњачке прошлости у Другом свјетском рату.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Управни одбор Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ закључио је да је Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета мањкава у дијеловима у којима се наводи ко су злочинци и ко жртве јер се не може закључити који је народ у БиХ највише страдао од НДХ и усташа - рекао је Радановић Срни.

Према његовим ријечима, значајно је и то да се у Резолуцији нигдје не наводи да је званична политика НДХ Србима дала мања грађанска права, док су Бошњаци равноправно са Хрватима учествовали у усташким јединицама и операцијама против Срба и партизана, у којима су већински били Срби.

- Наслућује се намјера да се кроз ту Резолуцију `опере` прошлост једног народа који је у значајном броју учествовао у усташком и фашистичком покрету - истакао је Радановић.

Он је подсјетио да су три министра у влади НДХ били Бошњаци из Бихаћа, да је замјеник поглавника НДХ Анте Павелића био Адемага Мешић, те да су Бошњаци из Бихаћа учествовали у усташком покољу 12.000 Срба у Гаравицама.

- Резолуцијом се настоји промијенити прошлост бошњачког народа у БиХ, а чињеница је да су Бошњаци и Хрвати тек 1944. године почели приступати партизанском покрету, а да су до тада заједно са НДХ и њемачким фашистима вршили злочине над српском народом - закључио је Радановић.

Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета добила је ове седмице подршку посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

За приједлог резолуције, који је поднио посланички клуб Наша странка - Независни блок Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић Лепић и Дамир Арнаут, гласали су посланици ПДП-а и СДС-а, а амандмани СНСД-а нису усвојени.