latinica  ћирилица
22/05/2020 |  14:05 | Аутор: СРНА

Касиповић: Живот човјека неприкосновен

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић рекао је у Народној скупштини да је живот човјека током епидемије вируса корона био неприкосновен, те да су све мјере републичких органа доношене у том правцу.
Антон Касиповић - Фото: СРНА
Антон КасиповићФото: СРНА

Касиповић је рекао да не идеализује доношење мјера током ванредног стања и разумије опозиционе критике.

- Али, ово је било прво искуство Српске на овај начин. Није то била ситуација у којој се лако сналази. Неки су умрли, неки су обољели, породице трпе и ми саосјећамо с њима. Шта бисмо да је број преминулих био много већи? Не спадам у оне који ће рећи да су мјерама сва питања ријешена, али радили смо увијек одговорно и да заштитимо животе људире - као је Касиповић.

Он је током посланичке расправе у Народној скупштини Републике Српске о потврђивању аката које је донијела предсједница Републике за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важења уредби са законском снагом навео да је Републички штаб за ванредне ситуације радио у оквиру закона, а "ако је шта било незаконито, постоје надлежни судски органи да то утврде".

Посланик СДС-а Милан Тубин рекао је да уредбе за вријеме ванредног стања нису биле доношене у циљу бољег живота грађана, те да је у том смислу било злоупотреба.

Одговарајући на опозиционе критике да је Уредба о изазивању панике и нереда за вријеме ванредног стања била погрешна због чега је убрзо повучена, шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић је рекао да је ријеч о политикантству, јер су у Србији, Француској, Њемачкој и неким кантонима у Федерацији БиХ за такве ствари биле предвиђене далеко драконскије, односно затворске казне.

Он је додао да за изазивање панике и нереда у Српској, гдје су се такве ствари третирале прекршајно, нико неће бити кажњен, те да у том смислу није било малтретирања, јер је свако имао право да каже оно што мисли, па чак и оно што је било супротно стварним чињеницама.

Жунић је подсјетио да је у времену суочавања са вирусом корона јавношћу кружила лажна вијест да ће Бањалука бити дуже времена блокирана, што је изазвало проблеме.

- Ипак, наши грађани су били одговорни и коректни. Видјело се да није намјера да се организовано шири паника и зато је поменута уредба повучена - рекао је Жунић.

Посланик СНСД-а Драгослав Кабић рекао је да је увођење ванредних мјера у Републици спасило животе многих грађана Српске, што увијек треба имати на уму.

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић рекла је да полицајци током ванредног стања нису само носили дуге цијеви како то тврди опозиција, већ су на разне начине и у различитим животним ситуацијама помагали грађанима, што треба поздравити и уважити.

- Полиција и разне службе урадили су лавовски посао током епидемије, а треба похвалити и то што се највећи број грађана понашао у складу са уведеним мјерама и својом савјешћу - рекла је Решићева.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић оцијенио је да је криза усљед вируса корона показала важност и значај пољопривредне производње за Српску.

Он је рекао да је то препознала и Влада Српске предузимањем бројних корисних мјера у протеклом периоду, те изразио задовољство што су на плану производње пшенице у Српској повећани подстицаји по хектару, као и подстицајна средства за капиталне инвестиције - изградњу објеката и набавку механизације.