latinica  ћирилица
22/05/2020 |  14:23 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

Бањалука: 110 архитеката из цијелог свијета у трци за нову конгресну дворану (ФОТО)

Чак 110 архитеката из цијелог свијета у трци је за израду идејног рјешења конгресно-конферецијског центра у Бањалуци, што је највећи одзив на неки архитектонски конкурс у новијој историји овог града.
Локација будуће Конгресне дворане у Бањој Луци (фото: banjaluka.rs.ba) -
Локација будуће Конгресне дворане у Бањој Луци (фото: banjaluka.rs.ba)

Након што је ноћас, тачно у поноћ, истекао рок за доставу идејних рјешења будуће дворане у граду, данас је констатовано да је на конкурс пристигло укупно 110 предложених рјешења.

У посљедњих годину дана, Град Бањалука расписао је три велика међународна конкурса, и то израду будућих рјешења моста у Доцу, урбанистичког рјешења будуће централне зоне и конгресно-конференцијске дворане. Међутим, интерес за израду изгледа будуће дворане изазвао је до сада незабиљежен интерес архитеката са свих континената, јер је, примјера ради, на овај конкурс пристигло три пута више понуда у односу на конкурс за будући мост у Доцу.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изразио је задовољство због масовног одзива на овај конкурс, истичући да се ради о свјесврном рекорду.

- Радује нас велика заинтересованост домаћих и иностраних архитеката који су Бањалуку већ препознали као град који се развија. С друге стране можемо рећи да је наш град, са досадашњим међународним конкурсима, у овом смислу стекао и завидну репутацију и на свјетској мапи. Велики посао је пред комисијом и извјестиоцима, а надамо се да би комисија за избор најбољег рјешења, у пуном саставу, могла да засиједа у другој половини јуна, наравно, уколико се до тада нормализује епидемиолошка ситуација - рекао је Радојичић.

Најбоље рјешење биће награђено са 30.000 евра.

Међународни конкурс расписан је у децембру прошле године, у настојању да се добију најбоље идеје за изглед и функције једног од будућих симбола града на Врбасу. Будућа дворана биће лоцирана на атрактивној локацији, уз тениске терене Младости код Парка "Младен Стојановић", односно између Градског стадиона и тржног центра Делта планет.

Овај објекат планиран је као мултифункционални центар који треба да обједини више садржаја и Бањалуци коначно подари дворану која би имала оптималне капацитете за одржавање великих конгреса и конференција, наводи се на сајту Града.