latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:28 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

НСРС: Окончана расправа о уредбама које је донијела предсједница Српске

Народна скупштина Републике Српске данас је на 13. посебној сједници окончала расправу о потврђивању аката које је донијела предсједница Републике за вријеме ванредног стања, а потом је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић образложила Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2020. годину, по хитном поступку.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

Обраћајући се посланицима на посебној сједници, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је подсјетила да је током трајања ванредног стања у Републици Српској, у складу са уставном процедром донесено укупно 19 уредби, а потом образложила сваку од њих.

Рекла је да ће три уредбе престати да важе даном ступања на снагу Одлуке о укидању ванредног стања у Републици Српској. Ријеч је о уредбама са законском снагом о роковима и поступању у судским поступцима за вријеме ванредног стања, о роковима и поступању у управним поступцима и другим поступцима уређеним посебним материјалним прописима и о ослобађању плаћања накнада за приређивање игра на срећу.

Народни посланици јуче су усвојили Одлуку о укидању ванредног стања за територију Републике Српске која ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

Посланицу су усвојили и Закључак који гласи: "Народна скупштина Републике Српске констатује да су Главни координациони тим, Републички кризни штаб, Предсједник Републике и Влада Републике Српске у ванредној ситуацији и ванредном стању, а које је проглашено усљед пандемије вируса ЦОВИД-19, максимално предано и ефикасно обављали своје дужности, те да је правовременим поступањем поменутих органа сачувано јавно здравље грађана Републике Српске и одржана привредна активност".

Након редовне паузе до 17.00 часова, пред посланицима ће се наћи Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2020. годину, по хитном поступку, Приједлог одлуке о измјени Одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2020. годину и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина.