latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:30 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

Просјечна априлска плата од 946 КМ

Просјечна априлска плата у Републици Српској након опорезивања била је 946 КМ и у односу на март номинално је мања за 1,1 одсто, а реално је већа за 1,1 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Највећу просјечну плату у априлу након опорезивања у износу од 1.432 КМ имали су запослени у финансијској и дјелатности осигурања, а најнижу у висини од 655 КМ у грађевинарству.

у априлу ове године у односу на исти мјесец прошле године највећи номинални раст плате од 12,9 одсто био је у сектору административне и помоћне услужне дјелатности.

Просјечна априлска бруто плата износила је 1.469 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у априлу у односу на март у просјеку су ниже за 2,1 одсто, док су посматрано април ове у односу на исти мјесец прошле године у просјеку ниже за 1,3 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у априлу од 5,5 одсто регистрован је у одјељку алкохолна пића и дуван због виших цијена дувана, док је највиши годишњи пад цијена од 11,2 одсто био код превоза због нижих цијена у групи горива и мазива.