latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:37 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Приједор: Стигли респиратори које су донирали привредници и донације грађана

Приједорској Болници "Др Младен Стојановић" данас су уручени респиратори које су донирали овдашњи привредници, као и донације које су прикупили грађани из земље и дијаспоре.
Приједорској Болници "Др Младен Стојановић" уручени респиратори - Фото: СРНА
Приједорској Болници "Др Младен Стојановић" уручени респираториФото: СРНА

Вршилац дужности директора Болнице Мирко Совиљ изјавио је да је два мобилна респиратора купило предузеће "Арселор Митал", а један "Нискоградња Марјановић", док су клинички респиратор заједнички купила предузећа "Никић", "Приједорпутеви" и "Боснамонтажа".

Он је навео да је вриједност једног транспортног респиратора 9.600 КМ без ПДВ-а, а клиничког 36.000 КМ без ПДВ-а.

- Желим да захвалим нашим привредним субјектима који су препознали актуелност времена у којем је заиста потребно да сви помогнемо колико је то могуће и да сви учествујемо у борби против вируса корона - рекао је Совиљ новинарима у Приједору приликом примопредаје дониране опреме.

Он је навео да се у ковид одјељењу тренутно лијечи 17 пацијената и да су тренутно сви стабилног стања, као и да Болница има шест клиничких респиратора и ово је седми, те сада и три мобилна који служе за потребе транспорта пацијената који су на овом виду медицинске подршке.

- Имамо најаву из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске да су за нашу установу планирани још два клиничка респиратора и један анестезиолошки апарат. Очекујемо да то ових дана буде испоручено - каже Совиљ.

Он је нагласио да је, осим респиратора, Болница данас добила и донацију која се састоји од три ЕКГ апарата, три дефибрилатора и знатне количине заштитне опреме - одијела, рукавица, наочара и мантила.

- За ово је заслужан власник "Аустронета" Емир Кахримановић, којем посебно захваљујем. Укупна вриједност дониране опреме је 30.000 КМ. То су све изузетно вриједне донације за нашу установу, прво са аспекта безбједности и пацијената и љекара - истакао је Совиљ.

Емир Кахримановић рекао је да је ово приватна донација њега и његових пријатеља, Дамира Фазлића из Канаде и Фахрудина Кесића из Енглеске, као и да је фирма "СХ солушн", чија је матична компанија у Швајцарској, донирала Болници осам апарата за аутоматску дезинфекцију руку, а два Дому здравља у Козарцу.

Младен Јелача, директор приједорског "Арселор Митала" и члан радне групе која је анимирала привреднике и донаторе да заједно прикупљају помоћ за приједорску Болницу, рекао је да је укупна вриједност робних и новчаних донација у протекла два мјесеца око 350.000 КМ.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић захвалио је свим привредницима и приватним донаторима који су учествовали у опремању ковид одјељења приједорске Болнице, додајући да су данас стигли дуго очекивани респиратори из Турске које су привредници директно платили добављачу.

- Група наших грађана у Швајцарској обезбиједила је 28 кревета и исто толико душека за болницу, а наши грађани из Холандије обезбиједили су 700 маски и 60 заштитних одијела за болницу - рекао је Ђаковић након данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације.

Он је најавио да ће се по окончању пандемије сви подаци сабрати и објавити ко је шта донирао.