latinica  ћирилица
22/05/2020 |  16:19 | Аутор: СРНА

Видовић: Ребалансом предложено повећање буџета за 188 милиона КМ

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је Приједлогом ребаланса буџет за ову годину повећан за 188 милиона КМ и износи 3,613 милијарди КМ.
Зора Видовић -
Зора Видовић

Видовићева је, образлажући овај приједлог током посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, рекла да се ове године ребаланс ради много раније с циљем реорганизације буџета и покушаја смањења посљедица епидемије вируса корона на привреду.

Она је навела да је Република Српска у ову годину ушла са суфицитом од 77,7 милиона КМ и консолидацијом од 30 милиона КМ, те са растом прихода који је 15. марта износио 2,2 одсто у односу на 2019.

Према њеним ријечима, Република Српска је до 15. марта имала раст директних прихода до 17 одсто, а у другој половини марта пад за 50 одсто.

Видовићева је рекла да су од 1. до 20. маја директни приходи пали за 6,2 милиона КМ или шест одсто, док су од 1. јануара до 20. маја директни порези пали за 70 милиона КМ и 300.000 КМ или осам одсто.

Она је навела и да су индиректни порези до 20. маја пали за 69 милиона КМ, те додала да Република Српска до сада има пад прихода од 139 милиона КМ.

Видовићева је рекла да се буџетски приходи до краја године процјењују на 2,757 милијарди КМ, што је мање за 240 милиона КМ.

- Процјењујемо да ће пасти индиректни порези за 98,8 милиона КМ или 7,1 одсто, као и доприноси за ПИО за 54,6 милиона КМ или 5,9 одсто, порез на добит за 16,3 милиона КМ или 6,5 одсто, порез на доходак за 13 милиона КМ или 8,6 одсто, те накнаде од приређивача игара за срећу пасти за 18 милиона КМ - навела је Видовићева.

Она је рекла да је највећи дио расхода усмјерен на здравство и привреду Републике Српске.

Видовићева је додала да укупне уштеде на расходовној страни износе 41,2 милиона КМ.

Она је навела да смањена лична примања за 1,7 милиона КМ, трошкови материјала и услуга за 6,3 милиона КМ, грантови за 9,6 милиона КМ, трансфери за четири милиона, издаци за инвестиције смањени су за 12,3 милиона КМ, а остали издаци за 7,5 милиона КМ.

Видовићева је рекла да је предвиђен трансфер из буџета Компензационом фонду 151 милион КМ за привреду, док је Фонду здравственог осигурања обезбијеђен трансфер од 52 милиона КМ који је повећао транше здравственим установама, тако да ће у овој години све здравствене установе исплаћивати бруто плате.

Она је навела да трансфери за социјалну заштиту износе 2,3 милиона КМ, те да су повећани издаци за пензије за 10 милиона КМ, док дознаке Институту за јавно здравство Републике Српске износе 9,4 милиона КМ.

Видовићева је рекла да укупно повећање расхода износи 229,2 милиона КМ, додајући да је предвиђен дефицит од 412 милиона КМ за који сматра да ће бити и смањен.

Према њеним ријечима, да би био испуњен овај ребаланс буџета у наредном периоду мора бити покренут инвестициони циклус који може помоћи да се изађе из ове кризе, те да се води брига о потрошњи у оквиру буџетских средстава и код свих фондова који су наслоњени на буџет.

Она је рекла да ће у буџету за ову годину остати све инвестиције за које су спроведени поступци и склопљени уговори за извођење.

Видовићева је подсјетила да је ММФ одобрио одређена средства БиХ и да од тога Републици Српској припада 240 милиона КМ, али да та средства још нису на рачунима ентитета.

- Република Српска је успјела за април да изврши исплате са својим средствима, што никако није једноставно с обзиром на пад прихода -  истакла је Видовићева.

Она је нагласила да Влада Републике Српске нема намјеру да смањује плате на буџету, нити социјална давања из буџета.

- Наш основни циљ је да се до краја године изборимо са пандемијом корона вируса и да дођемо у ситуацију да имамо подношљив дефицит у односу на предложени, те да задужење Републике Српске не прелази 60 одсто БДП-а - навела је Видовићева.

У Народној скупштини у току је редовна пауза до 17.00 часова.