latinica  ћирилица
22/05/2020 |  16:37 ⇒ 16:49 | Аутор: СРНА

Стратешки односи Србије и Кине додатно оснажени

Стратешки односи Србије и Кине додатно су оснажени и продубљени у претходним мјесецима, упркос специфичним условима пандемије вируса корона, оцијенили су данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић и кинески амбасадор Чен Бо.
Ивица Дачић и Чен Бо - Фото: СРНА
Ивица Дачић и Чен БоФото: СРНА

Саговорници су нагласили да двије стране треба да се фокусирају на реализацију постигнутих договора ради даљег јачања изванредних укупних, посебно политичких и економских односа.

Чен је нагласила да кинеска страна високо цијени подршку и помоћ коју Србија пружа Кини од почетка епидемије у тој земљи, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Она је посебно истакла значај успјешне посјете Дачића Кини, од 25. до 28. фебруара, која је била једна од ријетких и прва посјета једног шефа дипломатије Пекингу у јеку епидемије вируса корона.

Чен је информисала Дачића о засједању 13. Свекинеског народног конгреса, једног од најзначајнијих догађаја на политичкој сцени Кине, које је почело данас у Пекингу.

Дачић је исказао захвалност за помоћ Владе Кине у медицинској опреми и материјалу, као и упућивању тима медицинских стручњака у Србију.

Он је захвалио кинеским провинцијама и компанијама које су помагале, а посебно огромном броју кинеских грађана који су Србији упутили појединачне донације.