latinica  ћирилица
22/05/2020 |  17:01 ⇒ 17:03 | Аутор: СРНА

Фазлић: Уколико крене стампедо миграната у Бихаћ, биће још Вучјака

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић упозорио је надлежне да ће, уколико у овај град крене стампедо миграната, о којима нико неће водити рачуна, отворити још пет кампова Вучјак.
Мигранти у Бихаћу - Фото: РТРС
Мигранти у БихаћуФото: РТРС

Фазлић је нагласио важност присуства Делегације ЕУ, Европске комисије и међународних организација, без којих би, како је рекао, стање било хаотично.

- Треба да сви будемо професионални и брзо наставимо успјешну досадашњу сарадњу. Исто тако, морам упозорити све актере процеса како нећу оклијевати с отварањем нових Вучјака уколико Бихаћ буде поново изложен несносном притиску миграната и у томе препуштен сам себи - поручио је Фазлић.

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић, градоначелници и начелници општина у Унско-санском кантону нагласили су данас на састанку значај и успјешност досадашње сарадње са Европском комисијом и међународним организацијама, али и поновили да је интерес грађана тог кантона увијек на првом мјесту због чега се бескомпромисно инсистира на затварању прихватних центара "Бира" и "Мирал".

- Бићемо максимално професионални у даљем поступању, међутим свима мора бити јасно да Унско-сански кантон неће бити двориште рјешавања проблема миграција у овом дијелу Европе. Нећемо се бавити никаквим препискама, него ћемо, у складу са уставним овлаштењима, бринути о интересима и безбједности наших грађана - истакао је Ружнић.

Он је напоменуо да је затварање "Бире" и "Мирала" наложено још на заједничком састанку у Бриселу, гдје је наглашено да прихватним центри не смију бити у приватним објектима.

Јасно је дефинисано како ће се процес коначног затварања "Бире" одвијати у двије фазе и да је заправо већ почео.

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић истакао је да су у протеклом периоду извршили блокаду овог прихватног центра тако што су смањили број корисника услуга са 2.100 особа, на тренутних 650 миграната.

- У првој фази даљег процеса измјештамо малољетнике, након чега ћемо негдје око 400 људи премјестити у прихватни камп на локалитету Липа. Надам се да ћемо све врло брзо завршити, те професионалним дјеловањем и уз подршку међународних организација напокон затворити неуслован и непожељан камп у центру Бихаћа - рекао је Кљајић.

Политички представници Унско-санског кантона истрајни су и у захтјеву за измјештање малољетних лица без пратње у прихватне центре ван тог кантона, преносе федерални медији.

Кантонални министар здравства Нермина Ћемаловић изјавила је да су већ у комуникацији с надлежнима за прихватне центре Дује и Салаковац, гдје желе измјестити 150 малољетника који немају адекватне услове за живот у центрима на подручју Унско-санског кантона.

- У "Бири" и "Миралу" тренутно имамо 23 дјеце до 15 година, што је недопустиво. Заиста би неко требао размислити о овом великом проблему, који је наравно поново остављен нама у кантону - напоменула је Ћемаловићева.

На састанку је наглашена важност заједничког наступања и дјеловања у овој ситуацији, али и увјерење како овај пут неће изостати подршка и сарадња Министарства безбједности у Савјету министара и ресорног министра Фахрудина Радончића.