latinica  ћирилица
22/05/2020 |  18:02 ⇒ 21:54 | Аутор: СРНА

На граничним прелазима Србије стандардне провјере за улазак странаца

Сви гранични прелази Србије, који су отворени данас, функционишу у уобичајеном режиму, а врше се стандардне граничне провјере, које у складу са законом, између осталог, могу обухватити и провјеру услова за улазак странаца, саопштила је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије.
Гранични прелаз Рача - улаз у Српску (фото: АМС РС) -
Гранични прелаз Рача - улаз у Српску (фото: АМС РС)

То подразумијева вјеродостојност навода у вези мјеста поласка, мјеста намјераваног боравка, сврха путовања, повратак у државу поријекла, транзит до треће државе у којој је гарантован прихват, потребна новчана средства и друго.

У складу са јучерашњом одлуком Владе Србије, више није потребна дозвола за улазак домаћих, ни за улазак страних држављана у Србију, него се, умјесто ранијих мјера изолације и PCR теста на вирус корона, приликом пасошке контроле свима који улазе у Србију уручује писмено обавјештење, односно здравствено упозорење о мјерама којих се треба придржавати ради спречавања болести ковид-19.

Свим лицима којима је приликом уласка у Србију раније одређена мјера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана /изолација у кућним условима/, а која није истекла, даном ступања на снагу ове одлуке, 22. маја, изречена мјера изолације у кућним условима се обуставља од даљег извршења.

Уколико држављани Србије у иностранству имају потребу за добијањем транзитне дозволе појединих држава, и даље је обавезно да се јаве надлежном дипломатско конзуларном представништву у држави кроз коју се врши транзит.

У саопштењу се подсјећа на одлуку Владе Србије да тестирање на лични захтев почиње од 22. Маја и коштаће 6.000 динара /50 евра/, а уплаћује се на јединствени жиро-рачун који се може наћи на веб-сајту covid19.rs, као и на веб-сајту Републичког фонда за здравствено осигурање.

Процедура је таква да грађани прво уплате новац на жиро рачун, а затим тестирање, односно узимање бриса из грла и носа могу обавити у најближем институту, заводу или дому здравља.

Термин за тестирање грађани могу заказати телефоном, позивом на број 011/362-0000.

Вријеме чекања на резултат је од 24 до 48 часова од узимања бриса.

Такође, на сајту Градског завода за јавно здравље у Београду наведено је и да грађани термин за тестирање могу заказати путем имејла info@zdravlje.org.rs, са молбом да се остави број телефона како би се прецизирало вријеме тестирања.

Право на бесплатно тестирање имају сви грађани са симптомима вируса корона који су били у блиском контакту са зараженом особом, као и пацијенти који одлазе на операције и одређене интервенције попут бронхоскопије.

Бесплатно тестирање је омогућено свим студентима или малољетним лицима која путују у земље које не дозвољавају улаз без претходно урађеног PCR теста.