latinica  ћирилица
22/05/2020 |  18:56 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Хитно спровести усаглашени аранжман са ММФ-ом

Предсједништво ХДЗ-а БиХ данас је са сједнице у Мостару упутило позив на хитно спровођење усаглашеног финансијског аранжмана са Међународним монетарним фондом, уз напомену да тај договор и његова расподјела морају бити испоштовани да би се спријечио економски и привредни пад на свим нивоима у БиХ.
Хрватска демократска заједница БиХ (фото: HDZ BiH) -
Хрватска демократска заједница БиХ (фото: HDZ BiH)

- Покушај тихог уставног и институционалног удара кроз елиминисање кантона у расподјели средстава, неће бити дозвољен. Финансијска ликвидност и подршка привреди с циљем што бржег опоравка мора бити доступна и осигурана за све нивое на претходно усаглашен начин - саопштено је из ХДЗ-а БиХ након сједнице Предсједништва странке.

Предсједништво ХДЗ-а БиХ осудило је кршење закона и законских процедура, као и покушаја дерогације Устава у избору чланова Централне изборне комисије, која мора испуњавати неопходне законске предуслове и бити одвојена од политичког утицаја.

- Политичке манипулације у режији одређених парламентарних странака имају за циљ да потпуно овладају овом институцијом и при томе да утичу на изборни процес, што представља грубо кршење демократских норми и праксе - наводе из ХДЗ-а БиХ.

У саопштењу се додаје да нелегално и нелегитимно тијело под политичким утицајем мора да буде предмет осуде у сваком демократском друштву и у хитном поступку бити враћено у законске оквире.

Предсједништво ХДЗ-а БиХ позвало је званичнике свих нивоа власти и надлежне институције на договор и осигуравање услова за провођење локалних избора и политички договор за одржавање избора у граду Мостару.

У саопштењу се напомиње да сви законски предуслови морају бити до краја испоштовани да би изборни процес био демократски проведен и законски транспарентан.

- Досадашњи преговори морају имати свој коначни епилог у парламентарној процедури у складу са одлукама Уставног суда како би град Мостар напокон добио неопходне предуслове за одржавање избора - додају из ХДЗ-а БиХ.

На данашњој сједници, којом је предсједавао лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић, Предсједништво ХДЗ-а БиХ именовало је Централни изборни штаб и Извршни изборни штаб ХДЗ-а БиХ за припрему и организовање локалних избора у БиХ, те избора у Хрватској за 11. изборну једницу.

Предсједништво ХДЗ-а БиХ позвало је надлежне органе правосуђа и полиције на рјешавање коруптивних и пљачкашких афера које потресају друштво у посљедњих мјесец дана.

- Владавина права мора бити темељ сваког друштва, а правда уз транспарентан процес задовољена. Афера "Респиратор" мора до краја бити расвијетљена и представља својеврсан испит за будуће процесе на европском путу БиХ - додаје се у саопштењу.

Из ХДЗ-а БиХ истичу да је њихов кључни приоритет европски пут и да фокус мора бити враћен без обзира на разне блокаде, те поново изражавају захвалност Влади и премијеру Хрватске Андреју Пленковићу за помоћ БиХ на путу европских интеграција.

Предсједништво ХДЗ-а БиХ одбацило је "покушаје наметања и етикетирања хрватског народа кроз политички инструисане резолуције и стварања лажне слике о цијелом народу".

- ХДЗ БиХ и хрватски народ недвосмислено осуђују све тоталитаризме, фашистичке и комунистичке злочине и саосјећа са свим жртвама које је задесила тужна судбина, без обзира на њихову вјеру или националност. Сваки злочин мора бити бескомпромисно осуђен и не смије бити предмет политичког обрачуна с било ким - додаје се у саопштењу.

Предсједништво ХДЗ-а БиХ осудило је "медијски линч" против католичке цркве икардинала Врхбосанске надбискупије Винка Пуљића, као и "отворене пријетње за вријеме одржавања мисе за жртве Блајбурга", истичући да право на слободу вјере представља темељно и исконско право сваког појединца и да Црква не смије бити "предмет бесрамних покушаја политизације и релативизовања од било кога".

Предсједништво ХДЗ-а БиХ захвалило је медицинском особљу, полицијским службеницима, тијелима цивилне заштите у БиХ и свима који су у склопу своје професије и посла дали допринос на сузбијању и борби против глобалне пандемије вируса корона.